Runoranta

Kierros tallialueella

Kymmeniä vuosia pihassa nököttänyt päätalli jouduttiin purkamaan laajojen homevaurioiden vuoksi marraskuussa 2012. Näin ollen autiolle pihamaalle jäi pönöttämään pelkkä vuodenvaihteessa 2012-2013 rakennettu parin hevosen yksityistalli ja ponipihatto. Pihaton kupeeseen rakennettiin pieni lämmitetty varustehuone ponien vetimiä varten, ja vanhan toimiston kalusteet nostettiin vielä viimeksi sisään lisäämään kävijöiden viihtyvyyttä. Sisustus ei vanhaan verraten juurikaan muuttunut: tallin henkilökuntaa ja muita kävijöitä varten on varattu suuri, istuessa upottava sohva, sekä jääkaappi ja mikro eväiden säilyttämistä ja lämmittämistä varten. Huoneessa on myös suuri kasa vilttejä ja tallin omistajan vanha televisio ja videolaitteet satunnaisia illanviettoja varten.

Vanhassa tallissa kullekin hevoselle oltiin varattu oma kaappi varusteiden säilyttämiselle, mutta tilan säästämiseksi uudessa varustehuoneessa tönöttävät vain lankut ja koukut satuloille ja suitsille. Harjat, loimet, heijastimet ja muut tykötarpeet löysivät oman paikkansa suuresta hyllyköstä, jonka Lauri löysi edullisesti paikalliselta kirpputorilta. Varustehuoneen nurkasta löytyy myös pieni kuivauskaappi satulahuopien ja loimien kuivatusta varten.

Runorannan pihassa seisoo myös viisipaikkainen, lämmitetty yksityistalli, joka kyllä näyttää aika säälittävältä 19-paikkaisen tilaihmeen jälkeen. Uusi ja vanha talli eivät kuitenkaan eroa toisistaan kuin neliöiden ja homeen suhteen: kuten vanhassa tallissa, myös uuteen asennettiin käytännön syistä liukuovet ja automaattiset juomakupit. Karsinat ovat kooltaan tilavia, ja suuret kalteroidut ikkunat takaavat valoisuuden ympäri vuoden - pimeimpiä talvi-iltoja lukuun ottamatta. Tallin perältä löytyy myös varastot heinille ja kuivikkeille, sekä pieni varustehuoneeksi nimetty koppi. Uuteen talliin saatiin myös vihdoin pesukarsina. Tätä nykyä talli ei ole kuitenkaan käytössä.

Piha ei ole järin suuri, vaikka se päätallin purkamisen jälkeen kovin autiolta näyttääkin. Aurinkoisina päivinä tallin pihalta on mukava seurata laiduntavia hevosia höyryävä kahvimuki kädessä, ja kiitos Laurin ahertamisen, myös ratsastustuntien seuraamisesta tuli mahdollista omaa takapuolta terassilta nostamatta, kun upouusi, hiekkapohjainen ratsastuskenttä päätettiin pystyttää vanhojen tarhojen tilalle. Alkuvuodesta 2013 valmistunut kenttä on tilava, aidattu ja valaistu, ja sen hiekkapohjaa pidetään jatkuvasti hyvässä kunnossa. Kentän laitaan rakennettiin myös pieni lukittu estevarasto, ja esteet ovat koko talliporukan vapaassa käytössä.

Runorantaa ympäröivät maastot ovat ihanteelliset niin yhteisiä kuin yksin taitettuja ratsastusretkiä varten. Tuttujen maastoreittien läheisyydessä on myös järvi, jossa hevosia voi käydä vapaasti uittamassa. Auringonpalvojat viettävät aikaansa yleensä muilla rannoilla, sillä kauniin hiekkapohjan sijaan rantaviiva on sorainen. Hevosten menoa se ei ole kuitenkaan tuntunut haittaavan.

Tallin laitumet ovat viljavia ja sähkölangalla aidattuja, ja hevoset lasketaan laiduntamaan aina vain sellaiseen seuraan, jossa kaikki tulevat keskenään toimeen. Tallin läheisyydestä löytyy myös kolme hiekkapohjaista, katettua tarhaa. Sekä pihatossa, tarhoissa että laitumilla on suuret vesiastiat hevosille, ja ensimmäisinä mainituista löytyy myös suuret heinäkaukalot, jotta hevoset eivät polkisi heiniään mudan joukkoon.

Käytännön ohjeita

Runorannan hevoset ruokitaan neljästi päivässä. Päivällä ne saavat kahdesti heinää tarhoihinsa ja muut pöperöt tarjoillaan aamu- ja iltaruokinnan yhteydessä. Tavaksi on otettu laittaa hevosten aamuruuat valmiiksi aina edellisenä iltana, ja samaten iltaruuat annostellaan valmiiksi hevosten nimikoituihin ämpäreihin aamurutiinien ja tallin siivouksen yhteydessä.

Kaikki tarvikkeet palautetaan aina käytön jälkeen omille paikoilleen yleisen viihtyvyyden ja turvallisuuden takia. Jokaisen vastuulla on oman hevosen varusteiden puhtaudesta huolehtiminen, ja mikäli huopien tai loimien oma väri alkaa peittyä sankan kurakerroksen alle, on ne syytä heittää pesukoneeseen.

Perhe Ekholm

Melina on iloinen ja rempseä nainen kolmenkympin hujakoilla. Hän asuu kahden lapsensa ja aviomiehensä kanssa aivan tallialueen tuntumassa, joten Melina usein nopeasti tavoitettavissa jos ongelmia tai kysyttävää ilmenee. Luonteeltaan nainen on peruspositiivinen, avoin ja rehellinen, mutta myös valitettavan äkkipikainen joidenkin asioiden suhteen. Ulkonäöltään Melina on omien sanojensa mukaan sopusuhtainen ja urheilullinen. Hänellä on ruskea luonnonkihara tukka.

Perheen pää, Lauri 35, ei varsinaisesti ole hevosihmisiä, mutta hän avustaa mielellään tallin korjaushommissa "remonttireiskan" roolissa. Mies on vieraiden ihmisten seurassa hieman ujo ja hiljainen, mutta kun häneen tutustuu, kuoren alta paljastuu hilpeä ja huumorintajuinen kaksilahkeinen. Lauri on aina ystävällinen ja reilu muita kohtaan, ja hän pärjää lähes hommassa kuin hommassa puhtaan maalaisjärjen avulla. Mies on myös fanaattinen valokuvaaja, mutta linssin toiselle puolelle hän ei astu kirveelläkään.

Parin esikoinen, Emilia, on reipas ja aurinkoinen, mutta toisinaan myös todella näsäviisas kahdeksanvuotias. Hän viihtyy loistavasti hevosten ja tallityttöjen seurassa, ja saattaakin usein tulla tarjoamaan harjausapua tai juttuseuraa ilmaantuessasi paikalle. Tallin shetlanninponitamma Kimu on Emilian omistuksessa.

Katrin voisi puolestaan sanoa olevan siskonsa täydellinen vastakohta. Jos Katriin sattuu joskus törmäämään kesken tallipuuhien, kuusikesäinen tyttö juoksee todennäköisesti suorinta tietä turvaan vanhempiensa selän taakse. Katri on todella ujo ja hitaasti lämpiävä uusien tuttavuuksien suhteen, mutta kunhan tyttöön tutustuu, hänen valloittavaan persoonaansa ei voi olla ihastumatta. Katri on ponihullu siinä missä isosiskonsakin.

Runoranta on virtuaalitalli. Kaiken materiaalin © Runoranta 2011-2015 ellei toisin mainita.
Ulkoasun kuvista kiitos minttú ja Frida