Karus Bazinga

† Karus Bazinga 31.10.2014 - 30.10.2016. Lepää rauhassa Bumba ♥
Virallinen nimi Karus Bazinga "Bumba" Säkäkorkeus, väri 125cm, punaruunikko
Rekisterinumero VH14-028-0403 Koulutustaso, laji HeA, 80cm, yleispainotteinen
Syntymäaika, ikä 31.10.2014 | 23-vuotias Omistaja Melina VRL-11408, Runoratsut
Väri, rotu, sukupuoli Gotlanninruss, ori Kasvattaja Karkurannan Ponitalli
Ch, KTK-II, ERJ-I

• Palkittu arvonimellä ERJ-I - pistein 7,5 + 45 + 20 + 20 + 12 = 104,5p
• Kantakirjattu palkinnolle KTK-II - pistein 20 + 17 + 17 + 20 = 74p
Champion myönnetty 30.10.2016

Luonnekuvaus

Suoraan sanoen Bumba on ärsyttävä ja itsepäinen poni. Tai no, ainakin tämä on monen mielipide sen jälkeen, kun oria on ensin jahdannut pitkin maita ja mantuja puolen päivää. Bumba on todella kova karkailemaan ihan mistä tahansa, eikä sitä saisi laskea silmistään hetkeksikään. Tämä herra ansaitsi myös tittelin mestarihöynäyttäjä, sillä se keksii päivä toisensa jälkeen mitä hullunkurisempia temppuja hoitajansa päänmenoksi. Poni osaa yllättää joka päivä.

Ori ei ole erityisen hellyydenkipeä, eikä se tunnu nauttivan ylenpalttisesta harjaamisesta tai pitkistä rapsuttelutuokioista. Bumbaa voisi oikeastaan luonnehtia melko kissamaiseksi, sillä se hakeutuu ihmisten seuraan vain silloin kun sitä itse sattuu huvittamaan. Slloinkin nautinnolliset yhteishetket jäävät usein valitettavan lyhyiksi. Ilkeäksi tätä ponia ei voi kuitenkaan kuvailla, sillä se ei ole missään määrin vihamielinen tai hankala käsiteltävä, lapsellinen vain. Näin ollen hoitotoimenpiteidenkin voisi ainakin luulla sujuvan hankaluuksitta, mutta yrittäessäsi nostaa Bumban vasenta takajalkaa puhdistettavaksi, se nojaa visusti painonsa takajaloille ja tarjoaakin oikeaa etujalkaansa operoitavaksi. Bumban mieleen saattaa myös juolahtaa, että satuiloimisen sijaan olisikin paljon mukavampaa istahtaa vaikka tallikäytävälle...

Et varmaan ylläty, kun kuulet Bumban olevan omalaatuinen persoona myös ratsuna. Yllättäen ori toimii kuitenkin erinomaisesti omien lapsieni hölkyttelyponina, eikä se ole vielä kertaakaan lähtenyt pinkomaan pää viidentänä jalkana vastakkaisen suunnan havumetsään tai jämähtänyt keskelle kenttää. Osaavampaa ratsastajaa tämä uuno jallittaa kuitenkin mielellään. Tälloin ohjelmaan kuuluuvat 360:n asteen käännökset ja äkkipysähdykset laukasta. Miellyttävä ja tavoitteellinen ratsastaminen on tämänkin ponin kanssa kuitenkin silloin mahdollista, kun ratsastaja jaksaa pysyä lujana ja keksiä orille jatkuvasti tekemistä. Omasta kokemuksestani voin myös sanoa, että Bumban selässä on kaikesta huolimatta mahdollista pysyä jopa kokonaisen valmennuksen ajan.

Sukuselvitys

i. Bazooka Karus
rt, 128cm
KTK-II
ii. Nybergs Ben
rn, 130cm
iii. Ramon B
rt, 127cm, VIR MVA Ch, KTK-III, YLA2
iie. Chennye's Chelly
rn, 128cm
ie. Karkurannan Senja
rt, 125cm
iei. Ricardo TVM
rn, 128cm, YLA2
iee. Sabina B
rn, 121cm, VIR MVA Ch, YLA2, Klass-I, KTK-III
e. Dahlgårds Jemina
rt, 126cm
ei. Dahlgårds Kasimir
rn, 124cm
eii. Kasper REC
rn, 124cm
eie. Diega's Kamilla
rn, 124cm
ee. Rumour's Jamina
vprt, 126cm
eei. Staffan Elit
rn, 127cm, Ch
eee. Rumour's Jaminette
rt, 122cm
Isälinja: Askugens Ty (4. polvi) - Emälinja: Kumlingen Jeanette (4. polvi)

Jälkeläiset

s. 14.04.2015 o. Stinder's Pumba (KTK-II, Ch) e. Annabel B om. Tuulia T. VRL-00084
s. 09.01.2015 t. Cresendon Jasminelle e. Jasminette B om. Melina VRL-11408

Sijoitukset

Näytä sijoitukset - KRJ 48kpl, ERJ 54kpl

Näyttelymenestys

11.09.2016 (NJ) Loitsulähde, hevos- ja poniorit - MVA-SERT (BIS5), tuomarina Kati
04.09.2016 (NJ) Loitsulähde, ponit - irtoSERT, tuomarina Kati
01.09.2016 (NJ) Loitsulähde, gotlanninrussit - irtoSERT, tuomarina Kati
16.11.2015 (NJ) Ponitila Adina - irtoSERT, tuomarina Jannica
05.09.2015 (NJ) Yentel ponies, gr-orit - irtoSERT, tuomarina Jannica
19.12.2014 (NJ) Taikakuun Kartano - irtoSERT, tuomarina Welby

Valmennukset

19.03.2015 - estevalmennus, valmentajana Jenna
Saavuin Runoratsuihin valmentaakseni ensin russ ori Karus Bazingaa ja sen jälkeen nyffi ori Me Samwisea. Keväisen päivän kunniaksi päätettiin mennä kentälle puurtamaan. Auringon lämmittäessä mukavasti seurasin ratsukon työskentelyä. Bumba ei ollut kovinkaan innostunut työskentelystä mutta ratsastaja sai orin kulkemaan oikeaan suuntaan haluttua vauhtia suurimman osan ajasta. Muutamia ohjauksia tein ratsastajan apujen käyttöön mutta muuten ei tässä vaiheessa ollut kommentoitavaa. Hengähdyskäyntien aikana kokosin kentälle muutamia esteitä keskihalkaisijalle niin, että isoilla pääty-ympyröillä olisi kaksi hyppyä. Lisäksi kokosin pitkille sivuille yhdet esteet. Korkeus ei ollut ponin maksimi tasolla vaan tänään keskityttiin tekniseen suorittamiseen.

Verryttelyhyppyjen jälkeen ohjeistin ratsukon hyppäämään S-mallisella radalla, jolloin hyppyjä tuli kolme suuntaansa. Ratsastaja johti Bumbaa hyvin ja poni oli hieman innostuneempi hyppäämään kuin pyörimään sileällä. Vauhti pysyi hyvin tasaisena ja hypyt olivat varmoja. Tämän harjoituksen jälkeen käänsin keskikentällä olevan esteen hieman viistoon. Loppuaika treenattaisiin rataa, jossa hypättäisiin ensin E-sivun este, C-sivun este, este kentän keskeltä, L- sivun este ja viimeiseksi B-sivun este. Radalla Bumba vikuroi jonkin verran vastaan eikä lähestymiset olleet kaikkein kauneimpia mutta yhtään tiputusta ei tullut. Useimmat vikuroimiset olisi voitu välttää mikäli ratsastaja olisi ajanut oria reippaammin eteen. Huomautinkin tästä ja uusinta kierroksella tietkin sujuivat paremmin. Viimeiselle kierrokselle nosti esteiden korkeutta 80 senttiin. Rata sujui hyvin ja poni keskittyi koko suorituksen ajan ratsastajaltaan saamiin apuihin. Loppuverryttelyn ratsukko sai suorittaa itsenäisesti.


10.03.2015 - kouluvalmennus, valmentajana Heimo
"Ratsastaja on auttamatta liian iso ponilleen" oli ensimmäinen ajatukseni tullessani tallille valmentamaan Bumba-russia ja hänen omistajaansa Melinaa. Toisaalta tiesin erittäin hyvin, kuinka vaikea oli löytää näin pienelle ja pippuriselle ponille oli löytää sopivaa ratsastajaa. Maltoin mieleni, pidin mölyt mahassani ja keskityin töihin. Valmentamaanhan minut oli tänne kutsuttu, eikä arvostelemaan. Maneesissa oli samaan aikaan kanssamme pari muutakin ratsukkoa, jotka eivät millään ymmärtäneet väistää valmennettavaa ja kirosin jo mielessäni, että mihin tämä mahtaakaan johtaa. Mutta voi taivas, miten makeat liikkeet Bumballa olikaan kun käskin Melinan siirtämään ponin raviin! Lennokkaat, kevyet, joskin hieman hätäiset askeleet. Melina oli toivonut meidän keskittyvän tänään siihen, että Bumba kulkisi rehellisesti oikein päin eikä pakenisi kuolaimen taakse. Poni tosiaan kulki vähän sieltä mistä aita oli matalin, "kunhan kaula on kaarella niin minulta pyydetään paljon vähemmän". Sille ajatukselle Bumba sai kuitenkin pian sanoa hyvästit, sillä Melina alkoi ratsastamaan sitä määrätietoisesti pohkeella kohti ohjaa ja nosti ponin päätä nostavilla ohjasavuilla pois ryntäistä. Bumban ilme muuttui nopeasti ja sen suu alkoi vaahdota Melinan tehdessä useita siirtymisiä ja voltteja sen kanssa. "Hyvä, taputa. Älä päästä päätä ryntäisiin, ratsasta pohkeella eteen. Puolipidäte." kaikuivat tiukat ohjeeni maneesissa. Melina totesi Bumban tuntuvan jo paljon paremmalta, eikä enää tyhjältä edestä, joten Bumba sai levähtää hetken aikaa ennen laukkatyöskentelyä. Valmennuksen lopuksi kävin vielä itsekin Bumban selässä ravailemassa (ja minä se vasta pitkä olikin) ja minulla on sellainen tunne, että tästä ponista tullaan kuulemaan vielä!


20.02.2015 - kouluvalmennus, valmentajana Oona
Muhkeakaulainen pikkuponi käveli maneesin ovista sisään ja siinä hetki meni pelkästään ihaillessa. Russeja rakastavana on mukava nähdä komeita yksilöitä ja nyt oli valmennettavana yksi kipale. Vaihdoin ratsastajan kanssa pari sanaa, jonka jälkeen aloitettiin käynnissä. Käynnissä tehtiin voltteja sekä ympyröitä aina sopivaan kohtaan ja ideana oli kääntää mahdollisimman paljon istunnalla. Bumba käveli aktiivista käyntiä ja kääntyi oikein hienosti istunnalla. Koska käynnissä tehtävä näytti liiankin helpolta, pyysin ratsukkoa siirtymään raviin. Ori alkoi heti kapinoimaan ja 180 asteen käännökset pyöräytettiin parissa sekunnissa. Melina otti ratsun hallintaan ja jatkoi tehtävää päättäväisesti kuitenkin heti, eikä antanut Bumballe mahdollisuutta jatkaa pelleilyä. Tehtävää tehtiin melko pitkään, sillä samassa kohdassa, missä käännökset oli tehty, jatkettiin pieniä rodeoita. Loppujen lopuksi saatiin ympyrät onnistumaan ja sain kehutuksi ratsukkoa.

Pyysin ratsukon nostamaan laukan ja tulemaan pääty-ympyrälle. Ori laukkasi reippaasti, välillä liiankin. Ympyrällä työstettiin laukkaa ja pyrittiin saamaan siitä pyörivä sekä suun tuntumasta pehmeä. Bumba laukkasi vauhdikasta laukkaa ja ratsastaja sai tehdä useita pidätteitä, jotta sai ponin pysymään rauhallisessa ja hallitussa laukassa. Sain kehua ratsukkoa kuitenkin useaan otteeseen, sillä meno ei ollut lainkaan huonon näköistä. Koska ori meni laukassa jonkin aikaa kiltisti, päätimme ratsastajan kanssa, että laukkatyöskentely lopetettaisiin tähän. Ravissa paneuduttiin vielä askelpituuteen ja Bumbasta lähtikin liikettä, kun kaikki lihakset oli saatu lämmiteltyä. Ori pärski tyytyväisenä ja pikku hiljaan aloimme lopettelemaan, sillä tunti alkoi olemaan täysi.


02.12.2014 - estevalmennus, valmentajana lottis
Melinan ja Bumban lämmitellessä huomasin orin olevan melko vaativa ratsu. Melina ei saanut ilmaiseksi mitään, vaan sai kyllä tosissaan taistella ja tehdä orin kanssa töitä. Ratsukon lämmitellessä kokosin itse esteitä helpoksi jumppasarjaksi. Bumba oli reippaalla päällä ja innostuikin, kun annoin ratsukolle luvan tulla jumppasarjalle. Aluksi mentiin ihan vain ravissa ja toisella kerralla Bumba suorastaan juoksi esteiden läpi. Annoin Melinalle hiukan ohjeita, Bumba ei tosin meinannut kuunnella niitä lainkaan. Seuraava kerta sujui kuitenkin paremmin ja pyysin ratsukkoa siirtymään laukkaan. Sitä ennen kuitenkin nostin sarjan esteitä hieman ja annoin ratsukolle luvan suorittaa. Bumba ei kuunnellut lainkaan Melinan apuja hyvän tien löytämiseksi esteelle ja este tippui. Pyysin Melinaa ratsastamaan voltin ja tulemaan uudelleen koko sarjan alusta loppuun. Nyt ratsukko sai paremman tien esteelle ja sarja sujui hienosti.

Annoin ratsukolle tämän jälkeen pienen levähdystauon, kun rakensin sillä välin lyhyen esteradan maneesiin. Tässä koeteltiin kunnolla Melinan kärsivällisyyttä ja keskittymistä. Myös Bumbalta vaadittiin paljon. Ensimmäisen kerran säheltämisen jälkeen ratsukko suoriutui paremmin ja Bumba oli oikein edukseen. Ori oli ilmeisesti löytänyt jostain miellyttämishalunsa ja teki kaikkensa onnistuakseen. Tästä myös Melina rentoutui ja ratsukko suoritti rataa loistavasti. Minun ei juuri lainkaan tarvinnut antaa mitään neuvoja, vaan ratsukko meni lähes täydellisesti. Hienoa työskentelyä!

Päiväkirja

02.04.2016 - Ilkikurinen poniini tähtää laatuarvosteluun!
Yhteiselo Bumban kanssa on ollut taas yhtä hiustenhalkomista, mutta en voi siltikään väittää, ettenkö olisi kiintynyt tähän hullunkuriseen otukseen melko lailla yhteisten vuosiemme aikana. Bumban kanssa on myös ehditty kokea monenlaista: se on yksi ensimmäisiä pitkä tauon jälkeen ostamistani poneista ja Bumba on ehtinyt ihastuttaa ja vihastuttaa tallissamme jo vuodesta 2014 asti. Kävin niin ilkikurisen mutta silti niin rakkaan ponin historiaa läpi muutama viikko sitten, kun huomasin ilokseni, että sen molemmat jälkeläiset ovat menestyneet jo niin hyvin että ne takaisivat isälleen täydet jälkeläispisteet ERJ:n laatuarvostelussa. Olemme menestyneet Bumban kanssa erinomaisen hyvin myös este-cupeissa, ja uskalsinkin jo laskea, että pisteemme voisivat riittää laatuarvostelussa jopa ykköspalkintoon! Niinpä ilmoitin pippurisen ponin huhtikuun tilaisuuteen ja jäimme odottamaan sormet ja varpaat ristissä, että viimeisen päälle puunattu poni osaisi käyttäytyä edes tämän yhden päivän edukseen tehdäkseen omistajastaan ylpeän. Nyt vaan jännätään huhtikuuta.


07.01.2015 - irtohypytystä, valmentajana Hapero
Olin maaseudulla katsomassa muutamaa myyntihevosta, joten päätin samalla pistäytyä moikkaamaan Runoratsuja. Olimme sopineet Melinan kanssa, että irtohypyttäisimme muutamaa hänen hevosistaan. Russiori Bumba oli selvästi jäänyt yksin tarhaan, eikä sen mielestä tilanne ollut lainkaan hyvä. Onneksi Melina kiiruhti juuri lykkäämään riimunarun käteeni ja lähdin metsästämään Bumbaa tarhasta. Yllättäen kuitenkaan ihmisseura ei ollutkaan se haluttu juttu vaan ori kirmasi pukitellen tarhan toiseen päähän. Ahneen pystytukan sai onneksi ruualla houkuteltua luokseen ja talliin. Vastoin kaikkia muita tapaamiani Melinan hevosia, Bumbaa ei tuntunut lainkaan kiinnostavan huomio tai hoitotoimenpiteet, kunhan nyt olisivat äkkiä ohi. Niistä kuitenkin selvittiin kunnialla, ja suojien laiton jälkeen pääsimme kentän puolelle. Melina oli rakentanut irtohypytyskujan, jota tosin olimme jo kerenneet edellisten hyppääjien jälkeen paikkailla. Melina epäili silti, että Bumba saattaisi keksiä keinonsa hyppäämisen välttämiseksi ja ihan oikeassa hän oli: hupsu poni ei suinkaan hypännyt matalaa estettä kujan päässä, vaan yli kujan reunan. Parin kujasta poistumisen jälkeen Bumbakin kuitenkin tajusi, että helpompaa on vain mennä suoraan ja sieltä missä aita on matalin. Mitään tyylipuhtaita hyppyjä emme nähneet, Bumba tuntui lähinnä pitävän hauskaa, tyylistä viis!

Tämä on virtuaalihevonen! © Runoratsut
kuvat © scirlin