Runoratsut
EtusivuEsittelyTammatOritKasvatus

Kierros tallialueella

koriste5

Runoratsujen tilukset sijaitsevat Varsinais-Suomen upeissa saaristomaisemissa, ja tilan ympärillä aukeaa lukematon määrä erilaisia maastoreittejä. Tallipihalla on kaksi suurta tallirakennusta, joista yksi on tammoille, toinen oreille. Pihapiiristä löytyvät niin tilavat tarhat, pihatot kuin laitumet, joissa hevoset ulkoilevat vuodenajan mukaan joko puoli- tai kokopäiväisesti. Omenapuiden täyttämällä piha-alueella on lisäksi uudenkarhea maneesi ja aidattu sekä valaistu ratsastuskenttä, joiden yhteydestä löytyvät kattavat estevarastot. Kaiken keskellä, kukkaistutusten ympäröimänä nököttää kotoisan näköinen keltainen talo, jossa tallin omistajaperhe asuu.

Tallin pääjehu Melina Ekholm on 36-vuotias kahden lapsen äiti. Nainen on luonteeltaan avoin ja peruspositiivinen, mutta nälkä tai muut epäonniset vastoinkäymiset saattavat nostaa pinnan alla kytevän temperamentin esiin. Naisella on lähes kolmen vuosikymmenen kokemus hevosista ja hän on kouluttanut ja kilpailuttanut hevosia yli viidentoista vuoden ajan.

Runoratsujen tiluksilla häärivät myös Melinan aviomies Lauri ja parin 8- ja 6-vuotiaat lapset, Emilia ja Katri. Lauri on kätevä käsistään ja pyöriikin usein tallilla yleismiehen ja remonttireiskan roolissa. Mies on myös fanaattinen valokuvaaja. Emilia ja Katri ovat reippaita ja aurinkoisia lapsia, joista on kasvamassa hyvää vauhtia tomeria hevosenkäsittelijöitä.

Historian havinaa

koriste4

Runoratsujen taival alkoi lokakuussa 2014. Oman tyylin löytäminen kesti kuitenkin tovin, mikä näkyi useina ulkoasun vaihdoksina ja lähes kaiken mahdollisen kokeilemisena. Niinpä Runoratsuissa järjestettiinkin ensimmäisen vuoden aikana huimat 300 jaoksen alaista kilpailua. Kasvattejakin syntyi yli kahdeksankymmentä, kun kasvatusroduksi varmistuivat viimein suomenhevoset erinäisten ponikasvattien sijaan.

Yksivuotissynttäreiden häämöttäessä havahduin kuitenkin siihen, että tulen polttamaan sekä itseni että tallini todennäköisesti loppuun, mikäli jatkan samaa tahtia. Niinpä fiksailin malttamattomana luonteena ulkoasua vielä kerran ja peittelin sen jälkeen rakkaat Runoratsut talviunille. Paksun peiton alla ei tullut kuitenkaan Muumilaakson talven tavoin hiljaista, vaan ahkera kisaamisen ja ihanien varsojen suunnittelu jatkui omalla painollaan.

Kun suurin näyttämisen halu oli selätetty, tilanne alkoi tasaantua. Keväällä 2016 Runoratsut vastasi jo hyvin pitkälle unelmaani tallillisesta toinen toistaan upeampia kiiltokuvaponeja - tai kiiltokuvasuomenhevosia. Runoratsuissa tehtiin keväällä 2016 myös kasvatustoimintaa selkeyttävä linjaus, kun tallilla siirryttiin pääpainoisesti koulupainotteisten suomenhevosten kasvattamiseen.

Nykyään Runoratsuja pyöritetään huomattavan paljon rennommalla otteella. Tavoitteemme on tehdä jatkossa kasvatteja vain sellaisista yhdistelmistä, jotka todella sopivat jalostussuunnitelmiimme. Hevoset valmistuvat ohessa tasaisen varmasti laatuarvosteluihin.

Vanhoja ulkoasuja

Ensimmäiset ulkoasut olivat niin yksinkertaisin kyhäelmiä, ettei niistä tullut otettua edes muistoa talteen. Pääväri vaaleanpunainen, tai siihen taittava liila, on kulkenut kuitenkin mukana alusta alkaen. Pitämällä hiirtä kuvan päällä, näet koska ulkoasu on ollut käytössä.


VIRTUAALITALLI // VIRTUAALIHEVONEN
© Runoratsut 2014-2017

Ulkoasun kuvat © Kuvaaja ei halua nimeään esille & Fiktio
Taustakuvat © wulfcb & cocoparisienne