Runoratsut
EtusivuEsittelyTammatOritKasvatus

Kuukarin Merlinin Parta

Muistoissamme † 22.11.2017

KRJ-I, ERJ-II, KERJ-II, SLA-II, Jälk. B

© SN
Virallinen nimiKuukarin Merlinin Parta "Pate" Säkäkorkeus, väri155cm, punarautias
RekisterinumeroVH15-018-2148 Koulutustaso, lajiHeB, 95cm, 90cm, yleispainotus
Syntymäaika, ikä10.10.2015 | 23-vuotias OmistajaMelina VRL-11408, Runoratsut
Rotu, sukupuoliSuomenhevonen, ori KasvattajaSiguri, Kuuralehto


Palkittu arvonimellä KRJ-I kesäkuussa 2017
(pisteet: 7 + 41 + 22,25 + 22 + 12 = 104,25p.)

Palkittu arvonimellä ERJ-II toukokuussa 2017
(pisteet: 5,5 + 42 + 22 + 20 + 9,5 = 99p.)

Palkittu arvonimellä KERJ-II kesäkuussa 2017
(pisteet: 6 + 40 + 20 + 22 + 11 = 99p.)

Palkittu arvonimellä SLA-II heinäkuussa 2017
(pisteet: 8 (2+1+2+3) + 20 + 22 + 22 + 17 = 89p.)

VSR:n jälkeläisluokka B myönnetty kesäkuussa 2017


En oikein ymmärrä että mikä siinä on, mutta olen alkanut keräillä talliin melkoisia nimihirviöitä. Siis Kuukarin Merlinin Parta - kuka sellaisenkin keksi?! No minä, mutta.. Tässä vaiheessa täytyy kyllä myöntää ettei vanhempien painotuksilla olisi ollut (eikä ollutkaan, en huomannut edes tarkistaa niitä) mitään väliä kun jo hihkaisin haluavani varsan Haltiasalon Ruhtinas-Melkor -nimisestä orista. No mutta onhan se nyt sentään niin siisti nimi että se riittää perusteeksi. Ai eikö? Harmi vaan ettei meidän Patesta tullut ihan niin ruhtinaallisen näköistä kuin isästään.. Vaikka eihän se nimi miestä pahenna ellei mies nimeä. Pate on sentään aika symppis.

Pate ei ole tallin suurin älykkö. Toisinaan se tuntuu olevan jopa hieman hidas päästään, sillä asiat eivät ota aina onnistuakseen eikä elämä suju ruusuilla tanssien. Ori juoksee aina jostain ylitsepääsemättömästä syystä tarhasta tai laitumelta hakiessa karkuun, mutta tuleekin sitten salamana luokse karkkipaperia tai kauraämpäriä rapistelemalla. Ja tämä show käydään taatusti läpi joka ikinen kerta, vaikka lopputulos on aina sama: ärsyyntynyt omistaja ja herkuitta jäänyt hevonen. Mutta se ei tunnu Patea haittaavan.

Toisaalta Pate on myös mitä onnellisin ja aurinkoisin tuntemani hevonen. Se on aina hyvällä tuulella pieniä jäyniä järjestäessään, ja kuvittelee olevansa loputtoman hauska ja hurmaava, potkiessaan harjaämpäreitä kumoon ja päristelemällä ympäriinsä niin, että kuola roiskuu. Vaikka eihän tälle höntille, elämännälkäiselle hevoselle osaa olla vihainenkaan. Se on vaan äärimmäisen omalaatuinen. Pöhkö, rautias ori kuvittelee kaikesta päätellen itsensä myös suurimman osan ajasta sylikoiran kokoiseksi nojaillessaan ihmisiin ja kerjätessään rapsutuksia ihan ärsyttävyyteen saakka. Ja ellei Paten kanssa ole tarkkana, voin vaikka vannoa, että se yrittää vielä jonain päivänä kiivetä syliini.

Ratsuna Patella tuntuu olevan kaksi vaihdetta. Toinen niistä on haahuileva, kiireetön omien teidensä kulkija ja toinen on hieno, osaava monitoimiratsu. Ellen olisi todistamassa tätä itsekin lähes päivittäin, en edes uskoisi, että yhdestä hevosesta voi löytyä kaksi niin erilaista puolta. Sunnuntailenkeillä Pate on mitä leppoisin ja tallustaa rauhassa eteenpäin vaikka pienet lapset kyydissään, kun taas treeneissä ja kisakentillä se antaa itsestään satakymmenen prosenttia irti. Orilla on luonnostaan lennokkaat askeleet ja loistava rytmitaju, ja se antaa osaamattomallakin ratsastajalle paljon ilmaiseksi. Ratsastajan vastuulle jää vain oikean tien ratsastaminen ja palkintoruusuke on taattu. On se vaan kummallinen hevonen!

Sukuselvitys

i. Haltiasalon Ruhtinas-Melkor
sh, rt, 158cm
VAR-I, SV-II
ii. Rosvoruhtinas
sh, m, 158cm
KTK-II
iii. Rautapihan Joonatan sh, m, 160cm
iie. Karmanjaka sh, km, 152cm
ie. Ruskan Moriatar
sh, rt, 155cm
iei. Tuulen Valo sh, prt, 160cm
iee. Hallanhenki sh, km, 149cm
e. Fiktion Airut
sh, rt, 155cm
KRJ-I, ERJ-II, SLA-I, SV-II
ei. Tammipellon Robert
sh, rt, 161cm
eii. Rovasti sh, prn, 163cm
eie. Tammipellon Katriina sh, rt, 159cm
ee. Annikki
sh, vprt, 153cm
KRJ-II, KTK-III, Ch
eei. Pikku-Petu sh, vprt, 148cm
eee. Haliisa sh, prt, 156cm
Isälinja: Rosvoruhtinas - Emälinja: Annikki

Jälkeläiset

Patella on 3 jälkeläistä; 2 oria, 1 tamma.
Syntymäaika Skp. Nimi Saavutukset Emä Omistaja
01.11.2016 t. Runo-Taika SV-II, KV-II, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-III, SLA-II Ventoksen Taiga Veeran yksityistalli
13.03.2016 o. Runon Merliini Mörkövaaran Leina Marrasvaara
21.12.2015 o. Runon Revontuli KTK-II Aarniometsän Valonvälke Susiraja


Kilpailukalenteri

Näytä sijoitukset (KRJ: 41, ERJ: 42, KERJ: 40)

3 VSR-sijoitusta
31.07.2017 VSR-Cup, koulu, Susiraja, Helppo C, 6/73
30.04.2017 VSR-Cup, koulu, Susiraja, Helppo B, 8/154
30.06.2016 VSR-Cup, koulu, Susiraja, Helppo B, 3/143

Päiväkirja

15.03.2017 - Tarhakaverukset Pate ja Mosse

Kukapa olisi uskonut, että Pate ja Mosse tulevat niin loistavasti toimeen keskenään! Keksin pistää hevoset yhteen vapaiden tarhojen käydessä vähiin, ja jäin jännityksellä seuraamaan, mitä tilanne toisi tullessaan. Hevoset totesivat kuitenkin nopeasti, ettei niistä olisi toisilleen uhkaa, ja niin elinikäinen ystävyys sai alkunsa. Nykyään hevosen ovat kuin paita ja peppu, majakka ja perävaunu, pekka ja pätkä – mitä näitä nyt on. Orit ulkoilevat yhdessä suorastaan hellyttävän sopuisasti, ruokaillen yhdessä ja rapsutellen toisiaan varovasti heinänsyönnin lomassa. Vaikka ryhdikäs Mosse ja hivenen hirveä muistuttava Pate ovatkin muuten erottamattomat kaverukset ja ne liikkuvat toisinaan tarhassa kuin toistensa varjot, silti iltatallin tekijällä riittää aina touhua Paten saamiseksi sisälle. Mosse antaa itsensä kiinni aina moitteetta ja kävelee talliin ihmisen perässä vaikka ilman narua, mutta Paten on pakko juosta aina ainakin kerran karkuun, ennen kun se antaa itsensä kiinni. Elän kuitenkin toivossa, että toisiinsa kiintyneet hevoset jolkottelevat vielä jonain päivänä sopuisasti talliin ilman, että Patea saa aina maanitella ja jahdata jokailtaisena rutiinina.


29.05.2016 - Mandelbacken kolmeosaiset tarinakenttäkilpailut aloittelijaluokka, kokonaissijoitus 1/2 (pistein 4 + 1 + 1 = 6, kutsu)

Kouluosuuden tehtävänanto, helppo C (sijoitus 4/4):
Kerro kilpailusuorituksestasi virkkeellä, joka alkaa kirjaimella H ja päättyy kirjaimeen Y. Muista käyttää sanaa, jossa on B-kirjain.

"Hieraisin muutaman kerran silmiäni astuessamme baanalle, sillä tuomareilla oli tuoleilla röhnöttämisen sijaan arviointiasentona ponteva syväkyykky."

Esteosuuden tehtävänanto, 60cm (sijoitus 1/2):
Kirjoita tarina siitä mitä omituista tapahtui varustaessasi hevostasi ennen veryttelyyn menemistä.

"Kouluosuus oli onnistuneesti takana ja astelin tyytyväisenä kohti kisahoitajaani, jonka oli määrä talutella hevostani suoritusten välissä. Pate-oria ei näkynyt kuitenkaan missään, ja lähemmäs päästessäni pystyin aistimaan kisahoitajani kasvoilta aidon kiihtymyksen. Hevonen oli kadonnut. En jäänyt kuuntelemaan hänen perääni huutelemia selityksiä siitä, että miten ja miksi hevonen oli kadonnut, vaan ryntäsin etsimään sitä. Epäilin laiskanpulskean otuksen jääneen syömään jonnekin lähistölle, mutta epäilykset alkoivat vaihtua hiljalleen epätoivoon, sillä hevosesta ei näkynyt jälkeäkään. Palasin lähes tunnin etsimisen jälkeen epätoivoisena takaisin kuljetusautolle ja rojahdin istumaan kuljetusautoa vasten.

Erotin nyyhkytysteni lomasta kuitenkin pian erikoista kolinaa joka tuntui kuuluvan kuljetusauton sisältä. Kiersin toiselle puolelle autoa ja kurkistin varovasti sisälle. Minua tapitti kummastunut silmäpari: Pate seisoi autossa täysissä kisavarusteissa ja viimeisen päälle puunattuna. Kuulin samassa takaani kisahoitajani askeleet ja löin äkkiä oven kiinni. Tiedustelin häneltä epämääräisesti sopertaen oliko hevosta näkynyt, ja sain osakseni kummallisen katseen. Kisapäivän stressi ja jännitys olivat tehneet minulle ilmeisesti tepposet, sillä pinnisteltyäni hetken muistiani, ymmärsin varustaneeni itse hevoseni ennen kun lähdin etsimään vessaa ja täyttämään vesipulloa ja ilmoittamaan itseni luokkaan ja, ja.. Hevonen ei ollutkaan siis kadoksissa, vaan ainoa asia joka oli karkuteillä, oli oma muistini. Hyvä kisasuorituskin taitaisi olla tämän jälkeen liikaa toivottu, sillä hevosen verryttelyn sijaan olin verrytellyt vain ja ainoastaan itseni juostessani epätoivoisesti ympäri kisapaikkaa.."

Maastoesteosuuden tehtävänanto, 50cm (sijoitus 1/2):
Kirjoita tarinan tai runon muodossa kuvaus kilpailupäivästä tai suorituksesta satulan näkökulmasta.

"Kisapäivä oli kuuma ja hikinen,
voi kunpa vain olisin voinut nähdä sen.
Olisinpa nähnyt edes pinkeät pakarat,
vaan jouduinkin todistamaan Melinan herkutteluseuraukset kamalat:
Satulaa vasten löi pyöreä pylly,
joka jokaisella askeleella itsekseen hylly.
Eipä jäänyt kisapäivästä paljon kertomista,
paukkeen ja narinan lomasta erotin vain vaimeaa hurrausta."


11.12.2015 - Jukolan tarinaestekilpailut 80-90cm, sijoitus 4/8 (kutsu)

Tehtävänanto: Harjoituskilpailujen teemaan kuului myös olennaisesti jouluinen varustus. Kuvaile yhdellä lauseella tai vaihtoehtoisesti pienellä runolla kisavarustustanne. Tonttulakkihan on aivan ehdoton, vai onko?

"Pate näytti ylisuuressa tonttulakissaan aika surkealta.."


VIRTUAALITALLI // VIRTUAALIHEVONEN
© Runoratsut 2014-2017

Ulkoasun kuvat © Kuvaaja ei halua nimeään esille & Fiktio
Taustakuvat © wulfcb & cocoparisienne