Runoratsut

Merrie (kuollut 01.05.2015)

Virallinen nimi Merrie "Merri" Säkäkorkeus, väri 147cm, punaruunikko
Rekisterinumero VH12-027-0057 Koulutustaso, laji Helppo A, re 110cm, yleispainotus
Syntymäaika, ikä 30.8.2002 (FI), 18v Omistaja Melina VRL-11408, Runoratsut
Rotu, sukupuoli Newforestinponi, tamma Ex. omistaja Uppe, Villahaka

Palkittu arvonimellä ERJ-II 31.01.2015
Palkittu arvonimellä KRJ-II 15.01.2015
Palkittu arvonimellä YLA2 25.12.2014
Palkittu arvonimellä NFL-I 20.12.2014

Vuosia sitten Merri ostettiin teini-ikäisen Ursulan ensiponiksi Jalovaaran talliin. Tytön vanhemmat pitivät ponia kuitenkin liian helppona, ja Merri myytiinkin pian toiseen kotiin. Poni palautui vanhempien harmiksi kuitenkin nopeasti takaisin Jalovaaraan ja joutui pakkomyyntiin. Näiden tapahtumien aikaan tutustuin itsekin iloiseen nuoreen naiseen, Ursulaan, joka kävi säännöllisesti hoitamassa omia ponejani uudessa harrastetallissani, Elysessä. Tallilla pyöri pienimuotoisesti myös tuntitoimintaa, ja eräänä päivänä Ursula tuli luokseni leveä hymy kasvoillaan: "Kuule, mulla on sulle uusi tuntiponi!". Naisen kuvailtua hetken ruunikkoa, maailman leppoisinta ponitammaa, en jäänyt epäröimään; ponihan kuulosti täydelliseltä! Parin päivän päästä tästä Merri jo asuikin Elysessä ja toimi mitä luotettavimpana opetusmestarina nuorten ratsastustunneilla. Merri ei ehtinyt täyttää tuntiponin virkaa kuitenkaan kauaa, koska salaa ihastuin tammaan itsekin päivä päivältä enemmän. Ja niinhän siinä lopulta kävi, että tammasta tuli minulle kisaponi - tuntilaisten vastarinnasta huolimatta. Kannoin asiasta pitkään huonoa omatuntoa.. mutta eikö rakkaudessa ja sodassa kaiken pitänyt olla sallittua? Sillä tiellä olemme joka tapauksessa edelleen.

Merri on kaikin puolin mukava ja lupsakka poni, ja se tulee toimeen niin ihmisten kuin nelijalkaistenkin kanssa. Hoitotoimenpiteetkään eivät saa ketään halkomaan hiuksiaan, sillä tamma toimii esimerkillisesti tilanteessa kuin tilanteessa: tutun ihmisen hakiessa Merriä tarhasta se jolkottelee iloisesti höristen portille, kävelee kauniisti talliin hoitajan vierellä ja antaa käännellä ja väännellä itseaan joka suuntaan harjailun ajan. Merri ei tunnu menettävän malttiaan koskaan. Tamma ei kummastele turhia myöskään kuljetuskopissa, uittoretkillä tai edes kovaäänisillä kisapaikoilla, ja sen voi huoletta tarhata kenen kanssa tahansa. Yhteisten vuosiemme aikana olen tullut yhä useammin ajatelleeksi, ettei näin täydellinen poni voi olla kotoisin mistään muualta kuin pienten lasten satukirjasta. Merri on nimittäin mitä ihanteellisen harrasteponi, ja kuten satuihin kuuluu, erityisen perso kaikelle makealle - totta kai.

Kentälläkin poni toimii kuin ajatus. Se on oppinut pienen elämänsä aikana paljon, ja vaikka ratsastajan avut eivät aina olisikaan johdonmukaisia tamma toteuttaa saamiaan ohjeita parhaansa mukaan. Entisen omistajansa sanoin Merri ei myöskään "antaudu joukkohysteriaan", joten vaikka muut ponit näkisivät mörköjä ja menninkäisiä metsäpolun varrella niin tämä tamma jolkottelee rentona sen kummempia ihmettelemättä. Toisinaan tamma ottaa kuitenkin mielellään kunnon laukkapyrähdyksiä, ja saattaapa se heittää innoissaan muutaman pikku pukinkin. Merristä on kuitenkin aina löytynyt ruostumattomat ja erittäin tehokkaat jarrut. Vaikka tamma jonkun korvaan kuulostaisikin näiden kuvailujen jälkeen vain aloittelijoiden tunti- tai hölköttelyponilta, on se kunnostautunut muillakin osa-alueilla: tamma on mitä ihanteellisin kilpaponi ja opetusmestari erityisesti esteillä, sillä se ei hermostu vaikka ratsastaja hukkaisikin välillä tasapainonsa tai antaisi epäselviä ohjeita. Merriä ollaan usein myös kehuttu sen kauniista ja pehmeistä liikkeistä niin koulu- kuin esteradoilla, ja omistajansa mielestä se on (mitäs muutakaan kuin) täydellinen ja rautahermoinen "my little pony" kaikkeen harrastamiseen.

Sukutaulu

Merrie
nf, prn, 147cm
i. Galino
nf, rn, 138cm
ii. Baloo
nf, trn, 142cm
ie. Folly
nf, rn, 138cm
e. Samba
nf, trt, 145cm
ei. Hans
nf, trt, 144cm
ee. Ninny
nf, tprt, 144cm


Jälkeläiset
s. 28.02.2015 o. Funfair's Hannibal (i. Blendivold Harley)
s. 10.02.2015 o. Untuvapilven Frederick (i. Moscan's Frodo DK)
s. 01.11.2014 t. Pikkupellon Mermaid (i. Basic Boom)
s. 10.10.2014 o. Pikkupellon Arthur (i. Basic Boom)
s. 13.09.2014 t. Ashford Merrietta (i. Oswald Myth)

Sukuselvitys

i. Merrin isä Galino (1997-2012, sk 138cm) kuului aikanaan Ursulan omistukseen Jalovaaran tallissa. Luonteeltaan tämä ruunikko poni tunnettiin hyvinkin orimaisena, sillä aina tilaisuuden tullen se säntäsi pörhennellen esittelemään komeaa ulkokuortaan rinta rottingilla. Galinon kerrotaan olleen myös mestari karkailemaan. Se löysi tiensä ulos niin tarhoista kuin karsinoistakin, eikä oria olisi saanut jättää hetkeksikään vahtimatta. Ja minnekäs muualle Galino olisikaan suunnannut kuin tammojen luokse! Kovasta näyttämisen halustaan huolimatta ori oli kuitenkin helppohoitoinen eikä sen kanssa ollut vaikea tulla toimeen. Galino nautti silminnähden kun se pääsi prameilemaan näyttelyissä, mutta suurinta paloa tämä moninkertaisesti palkittu poni tunsi koko elämänsä ajan esteratoja kohtaan. Poni hyppäsi kovaa ja korkealta mitään kyselemättä, ja elinaikanaan Galino oli suurinta huutoa newforestinponien omistajien keskuudessa: se jätti jälkeensä kaikkiaan 50 varsaa.

ii. Merrin isänisä Baloo (sk 142cm) tunnetaan jokseenkin pahamaineisena ponina. Estesuvusta tulleelta orilta löytyi kyllä kapasiteettia suurillekin radoille, mutta sen selkään ei uskaltanut kiivetä kuin ponin varsasti asti tuntenut omistaja. Baloon kerrotaan myös purreen muita hevosia ja ihmisiä aina tilaisuuden tullen, ja siksi se jouduttiinkin pitämään muista lähes eristyksissä. Entisen omistajan mukaan ponin tarhan ja karsinan oviin ilmestyi ajan kuluessa myös pelokkaiden tallityttöjen askartelemat kyltit: "Baloo will bite", vaikka ärhäkkä tummanruunikko poni oli tuskin mitään tunnetun ja pahamaineisen Nevele Priden rinnalla, jonka leimaamana lausahdus tunnetaan. Baloo ei ehtinyt säikytellä olemuksellaan kuitenkaan pitkään, sillä sen ensimmäiseksi ja viimeiseksi jäänyt aitojen läpi rymistely päättyi rekan alle ponin ollessa vasta 12-vuotias.

ie. Kaikkien yllätykseksi tämä estesuvusta maailmalle ponnahtanut ruunikko newforest-tamma Folly (sk 138cm) keräsi elämänsä aikana meriittejä lähinnä kouluratsastuksen parissa. Luonteeltaan poni oli säyseä ja jopa hieman laiskahko, mutta sen hallitut ja höyhenenkeveät liikkeet vetelivät monille vertoja! Muutaman vuoden kisaamisen jälkeen tamma kuitenkin loukkasi jalkansa laitumella eikä siitä ollut enää radoille. Niinpä tamma viettikin loppuelämänsä lähinnä seuraponina, mutta se mistä tamma todella muistetaan, on sen monet upeat varsat ja luontaisa äidinvaisto. Follya parempaa siitostammaa ei sen entisen omistajan sanoin olisi voinut edes kuvitella, vaikka varsaa kantaessaan poni muuttuikin aina todelliseksi piruksi: tammaksi isolla T:llä. Folly kuoli vuonna 2010 synnyttäessään kymmenettä varsaansa.


e. Kuullessani lisää Merrin suvusta en jäänyt arvuuttelemaan mistä Merri on hellyyttävän luonteensa perinyt. Tamman äiti Samba (sk 145cm) oli paitsi lempeä ja rakastava äitihahmo, myös kuuliainen ja nöyrä aivan kuten jälkikasvunsakin. Myös Samban suonissa virtasi ehtaa esteratsun verta, ja vaikka se säyseä olikin, ehti tummanruunikko tamma kahmia sijoituksia ja ruusukkeita useammankin ponin edestä. Nuoruudessaan tamman elämä koostuikin lähinnä erilaisten arvokisojen kiertämisestä ja tiukasta treenaamisesta, mutta Samba ehti elämänsä aikana paljon muutakin. Vanhemmalla iällä se toimi aloittelijoiden opetusratsuna ja mitä esimerkillisempänä tuntiponina, ja viimeiset vuotensa se sai viettää rauhassa edelleen rakastettuna seuraponina Jalovaaran tallissa. Samba jätti jälkeensä yhdeksän varsaa.

ei. Merrin emänisä Hans (sk 144cm) oli omaperäinen poni. Sen kerrotaan unohtuneen usein omiin haavemaailmoihinsa ja tuijottaneen useitakin tunteja vain kauas tyhjyyteen kesälaitumilla ollessaan. Ratsuna tummanruunikko Hans oli kuuliainen ja nöyrä, ja erityisesti se nautti pitkistä maastoretkistä sille rakkaaksi tulleen hoitajan kanssa. Kisaponia Hansista ei turhaan yritetty leipoa. Ruunaaminenkaan ei tosin tullut sille missään kohtaa ajankohtaiseksi, sillä Hans ei tuottanut kertaakaan hankaluuksia ylimääräisellä kukkoilulla, vaan se tuli poikkeuksetta toimeen kaikkien kanssa. Orilla ei kuitenkaan teetetty muita jälkeläisiä kuin Samba, mutta kaikesta päätellen valtaisa lähimmäisenrakkaus on puhtaasti peräisin Hansin suvusta.

ee. Merrin emänemä Ninny (sk 144cm) puolestaan oli hyvinkin elinvoimainen ja näpsäkkä tamma. Sen kerrotaan tyytyneen vain parhaaseen, ja mikäli tammaa ei muistanut palkita ylellisin kehuin, herkuin ja rapsutuksin aina suorituksen kuin suorituksenkin jälkeen, se saattoi mököttää päiväkausia. Ninny oli esteratsuna kuitenkin erinomainen. Se suoriutui vaativistakin radoista lähes aina virheettä, ja se hyppäsi liioitellunkin tarkasti kunnon ilmavaran jättäen. Ninnyllä osallistuttiin sen elämän aikana myös useisiin maastoestekisoihin, joissa se pärjäsi vähintään yhtä hienosti kuin sileällä hypätessään. Kaunis tummanpunaruunikko eli pitkän elämän, ja se nukkui rauhallisesti pois 19-vuotiaana.

Päiväkirja

Linkki Merrin päiväkirjaan

Kisamenestys

Tarinakisat (tarinat löytyvät päiväkirjasta hakusanalla "tarinakisa")

pvm paikka laji taso sijoitus
06.12.2014 Katriinan talli tarina (koulu) helppo C 8/8
08.03.2012 Villahaka tarina (koulu) helppo C 2/4
21.02.2012 Villahaka tarina (este) 90cm 1/4Sijoituksia 97kpl - ERJ 47kpl, KRJ 44kpl, MEJ 5kpl, KeRJ 1kpl

pvm paikka laji taso sijoitus
16.01.2015 Holmberg ERJ 110cm 6/50
13.01.2015 Holmberg ERJ 110cm 5/50
11.01.2015 Holmberg ERJ 110cm 2/50
09.01.2015 Mörkövaara ERJ 100cm 2/30
08.01.2015 Mörkövaara ERJ 100cm 3/30
07.01.2015 Mörkövaara ERJ 100cm 1/30
06.01.2015 Mörkövaara ERJ 100cm 2/30
06.01.2015 Mörkövaara ERJ 100cm 5/30
05.01.2015 Holmberg ERJ 110cm 5/50
03.01.2015 Hengenvaara ERJ 100cm 1/30
03.01.2015 Mörkövaara ERJ 100cm 2/30
02.01.2015 Dainty ERJ 100cm 4/40
01.01.2015 Mörkövaara ERJ 100cm 3/30
29.12.2014 Mörkövaara ERJ 100cm 2/30
29.12.2014 Mörkövaara ERJ 100cm 2/30
27.12.2014 Mörkövaara ERJ 100cm 1/30
25.12.2014 Dainty ERJ 100cm 2/40
25.12.2014 Mörkövaara ERJ 100cm 2/40
23.12.2014 Jefton Ponies ERJ 100cm 7/50
21.12.2014 Jefton Ponies ERJ 100cm 5/50
21.12.2014 Mörkövaara ERJ 100cm 6/40
17.12.2014 Mörkövaara ERJ 100cm 2/40
16.12.2014 Mörkövaara ERJ 100cm 6/40
15.12.2014 Untuvapilvi ERJ 110cm 3/15
20.12.2014 Fifth Bridge Ponies ERJ 110cm 5/30
18.12.2014 Fifth Bridge Ponies ERJ 110cm 5/30
15.12.2014 Fifth Bridge Ponies ERJ 110cm 2/30
13.12.2014 Fifth Bridge Ponies ERJ 110cm 4/30
08.12.2014 Untuvapilvi ERJ 110cm 4/30
07.12.2014 Untuvapilvi ERJ 110cm 4/30
04.12.2014 Untuvapilvi ERJ 110cm 4/30
04.12.2014 Taikakuun Kartano ERJ 100cm 2/50
03.12.2014 Taikakuun Kartano ERJ 110cm 6/50
03.12.2014 Erkinheimot ERJ 100cm 5/30
02.12.2014 Erkinheimot ERJ 100cm 1/30
02.12.2014 Taikakuun Kartano ERJ 100cm 1/50
01.12.2014 Solutions ERJ 100cm 4/30
31.11.2014 Varenne ERJ 110cm 4/30
30.11.2014 Solutions ERJ 100cm 2/30
30.11.2014 Halmasoja ERJ 100cm 2/30
30.11.2014 Equitare Warmbloods ERJ 100cm 5/30
05.11.2014 Niininki ERJ 110cm 4/30
31.10.2014 Solo ERJ-Cup 110cm 7/380
26.10.2014 Kultakylän siittola ERJ 110cm 4/27
29.04.2012 Kilva JK ERJ 100cm 1/26
18.03.2012 Nerian ERJ 100cm 2/35
15.03.2012 Kilva JK ERJ 100cm 5/41
20.01.2015 Aittohaara KRJ helppo A 5/100
18.01.2015 Aittohaara KRJ helppo B 3/100
14.01.2015 Aittohaara KRJ helppo B 8/100
11.01.2015 Aittohaara KRJ helppo B 5/100
08.01.2015 Hengenvaara KRJ helppo A 1/30
06.01.2015 Bailador KRJ helppo A 5/100
06.01.2015 Bailador KRJ helppo A 7/100
06.01.2015 Hengenvaara KRJ helppo B 2/30
05.01.2015 Mörkövaara KRJ helppo A 3/30
02.01.2015 Mörkövaara KRJ helppo A 2/30
28.12.2014 Lowland Stud KRJ helppo A 3/40
27.12.2014 Lowland Stud KRJ helppo A 5/40
24.12.2014 Lowland Stud KRJ helppo A 1/40
24.12.2014 Lowland Stud KRJ helppo A 6/40
23.12.2014 Mörkövaara KRJ helppo A 1/30
22.12.2014 Jefton Ponies KRJ helppo A 5/45
20.12.2014 Mörkövaara KRJ helppo A 3/30
09.12.2014 Mörkövaara KRJ helppo A 4/40
09.12.2014 Mörkövaara KRJ helppo A 6/40
08.12.2014 Mörkövaara KRJ helppo A 5/40
08.12.2014 Mörkövaara KRJ helppo A 3/40
07.12.2014 Moondance KRJ helppo B 3/40
06.12.2014 Moondance KRJ helppo B 6/40
03.12.2014 Moondance KRJ helppo B 2/40
03.12.2014 Erkinheimot KRJ helppo B 2/30
03.12.2014 Erkinheimot KRJ helppo B 2/30
02.12.2014 Mörkövaara KRJ helppo A 4/40
01.12.2014 Moondance KRJ helppo B 3/40
01.12.2014 Moondance KRJ helppo B 4/40
30.11.2014 Hengenvaara KRJ helppo A 3/30
28.11.2014 Roscoe KRJ helppo A 10/104
27.11.2014 Untuvapilvi KRJ helppo B 3/30
27.11.2014 Untuvapilvi KRJ helppo B 4/30
27.11.2014 Breawa KRJ helppo B 3/40
25.11.2014 Zurück KRJ helppo A 3/30
24.11.2014 Kleppur KRJ helppo A 3/40
23.11.2014 Halden KRJ helppo A 4/30
22.11.2014 Bridgeroad KRJ helppo B 3/50
21.11.2014 Untuvapilvi KRJ helppo B 4/30
21.11.2014 Untuvapilvi KRJ helppo B 2/30
04.04.2012 Nerian KRJ helppo A 5/39
18.03.2012 Nerian KRJ helppo A 1/40
16.03.2012 Nerian KRJ helppo A 3/40
16.03.2012 Nerian KRJ helppo A 6/40
22.04.2012 Kilva JK MEJ 100cm 3/30
28.03.2012 Special Ring MEJ 100cm 4/40
28.03.2012 Special Ring MEJ 90cm 4/31
27.03.2012 Special Ring MEJ 90cm 4/31
25.03.2012 Special Ring MEJ 90cm 1/31
28.03.2012 Koston Suomenhevoset KeRJ CCI/CIC1 6/50

Tämä on virtuaalihevonen!
ulkoasu ja tekstit © Melina, kuvat © IM 2011