Runoratsut
Runoratsut
pääsivumiljöötammatoritkasvatus

Hengenvaaran Tina

SV-I, KTK-kelpoinen

© luvat yksinoikeudella
Virallinen nimiHengenvaaran Tina "Tintti" Säkäkorkeus, väri146cm, kulomusta
RekisterinumeroVH17-018-1709 KoulutustasoHeB, 100cm, helppo, noviisi
Syntymäaika, ikä31.08.2017 | 8-vuotias OmistajaMelina VRL-11408, Runoratsut
Rotu, sukupuoliSuomenpienhevonen, tamma KasvattajaHapero, Hengenvaara


Palkittu arvonimellä SV-I 3-vuotiaana lokakuussa 2017
(46,3 pistettä)


Päätökseni siirtyä koulupainotteisten suomenhevosten kasvattamiseen ei ole ollut lainkaan vedenpitävä, sillä ostoskoriini on päätynyt viime aikoina useampi kahden tai neljän lajin moniosaaja, kuin puhtaasti koulupainotteinen ratsu. Niin kävi myös Hengenvaaran Tinan kohdalla; näin Haperon jättämän ilmoituksen kahdesta kolmepolvisesta varsasta, joista toisen isänä toimi Fiktion Mokka. Muistan ihastelleeni Mokkaa jo vuosia sitten Miljan laittaessa kasvattinsa myyntiin, ja nyt edessäni oli mahdollisuus saada orista sen viimeiseksi jäävä varsa. Emän puolen suku oli itselleni täysin tuntematon, mutta tuijoteltuani hetken epäuskoisena erikoisia nimiä; Mösiöö Seppo, Äipän Anarkisti ja Mielikuvituksen Tuote vain joitain mainitakseni, tuumasin vain, että mikä jottei. Niinpä jätin varsasta tarjouksen, ja hetkeä myöhemmin Runoratsuihin saatiinkin ensimmäinen musta tammavarsa, jolta odotetaan tulevaisuudessa suuria.


Tina on oman tahdon omaava, mutta rehellinen ja työtä pelkäämätön suomenhevonen. Ratsuna se on reipas ja eteenpäinpyrkivä, ja sopii erinomaisesti neljään eri lajiin. Kasvattajan toive oli, että Tintti pääsisi kilpailemaan erityisesti kenttäratsastuksessa, ja haastava laji tuntuukin olevan pienen tamman heiniä; se ylittää erikoisemmatkin esteet itsevarmasti ja tuntuu löytävän parhaan lähestymiskulman kuin itsestään. Ratsastajan tehtäväksi jää liikkua mukana ja nauttia kyydistä. Kuten arvata saattaa, Tintti on luotettava ja varmajalkainen ratsu niin kisapaikoilla kuin sunnuntaisilla metsälenkeillä.

Tintti on itsevarma esteratsu myös aitojen sisäpuolella, eikä sitä pidättele hyvän rytmin löytyessä mikään. Pienikokoinen tamma on ketterä liikkeissään, ja kuten maastoesteillä, myös rataesteillä se löytää usein erinomaisen lähestymiskulman ja sijoittaa askeleensa hyvin. Innostuessaan Tintti on tosin toisinaan hieman hätäinen, jolloin puomit saattavat kolista alas tuoden virhepisteitä. Niinpä tammaa saa toisinaan muistutella pidätteillä etenemään maltillisesti. Kouluratsunakin Tintti on reipas ja eteenpäinpyrkivä, eikä sen askelkaan ole yhtä lyhyt ja tikkaava, kuin pienhevosilla yleensä. Tamma etenee lennokkain, reippain askelin kääntyen ja taipuen hyvin ratsastajan apujen mukaan. Neljäs laji, jossa Tintti pistelee parastaan, on luonnollisesti valjakkoajo, jossa se on yhtä vastaanottavainen avuille ja innokas etenijä kuin muissakin lajeissaan. Paremmin omatahtoinen tamma toimii kuitenkin yksilö- kuin pariluokissa, joista erityisesti koulukoe osuu siltä usein nappiin.

Tintin oma tahto tulee erityisesti esiin myös hoitotilanteissa, sillä tamma tuntuu olevan rutiinien ja tapojen orja. Ilme muuttuu nopeasti happamaksi, mikäli tarhausjärjestelyt muuttuvat tai ruoka-aikaan tulee viivästys. Tintti tuntuu olevan kaikkiaan niitä yhden ihmisen hevosia, joka on ehdottomasti omimmillaan, kun käsittelijä ja käsittelytavat ovat tuttuja. Tamma on ollut varsasta asti nopea oppimaan, ja se kulkeekin taluttaessa esimerkillisesti, eivätkä lastaus, kengitys, eläinlääkärikäynnit, jne. ole tuottaneet koko sen elinkaaren aikana lähes lainkaan ongelmia.

Sukuselvitys

i. Fiktion Mokka
m, 144cm
KTK-III, VVJ-I, KRJ-II, ERJ-II
ii. Fridan Maitokahvi
m, 144cm
KTK-III, ERJ-I, KRJ-I, KERJ-III, VVJ-II, SV-I
iii. Tjefred
m, 144cm  KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, SLA-I, YLA2
iie. Mollamaija
vprt, 159cm
ie. Fiktion Vanella
prt, 143cm
KTK-II, VVJ-I, SLA-I, YLA2, Jälk. C
iei. Iitan Askur
vprt, 143cm  VVJ-I
iee. Viretta
m, 144cm  Ch, KTK-II, VVJ-I, SLA-I, Jälk. C
e. Erkinheimon Rautarouva
rt, 151cm
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I
ei. Erkinheimon Mösiöö Seppo
prt, 155cm
KRJ-I, ERJ-I, SLA-I, YLA1
eii. Monsieur Koivuniemi
prt, 152cm  KRJ-III, ERJ-III, KERJ-III, SLA-I, YLA2
eie. Äipän Anarkisti
vrt, 159cm  KRJ-II, ERJ-II, KERJ-III, SLA-II, YLA2
ee. Erkinheimon Krokotiilinkyynel
rn, 151cm
KRJ-II, ERJ-II, KERJ-III, SLA-I, YLA2
eei. Henkisoturi
m, 162cm  KRJ-II, ERJ-III, KERJ-III, SLA-II, YLA2
eee. Mielikuvituksen Tuote
vprt, 149cm  KRJ-II, ERJ-II, KERJ-III, SLA-II, YLA2
Isälinja: Tjefred (3) - Emälinja: Mielikuvituksen Tuote (3)

Jälkeläiset

Tinalla on 0 jälkeläistä; 0 oria, 0 tammaa.
Syntymäaika Skp. Nimi Saavutukset Isä Omistaja
00.00.0000 t/o. Varsan nimi saavutukset Isän nimi Omistaja
00.00.0000 t/o. Varsan nimi saavutukset Isän nimi Omistaja


Kilpailukalenteri

Näytä sijoitukset (KRJ: 40, ERJ: 40, KERJ: 20, VVJ: 40)

Näyttelymenestys
17.10.2017 NJ, Kurjenpesä, MVA-SERT (BIS2), päätuomari: Lissu T.

Päiväkirja

Ei vielä merkintöjä.


VIRTUAALITALLI // VIRTUAALIHEVONEN
© Runoratsut