Huvitutin Villisilmä

† Huvitutin Villisilmä 14.10.2014 - 22.6.2016. Lepää rauhassa ♥
Virallinen nimi Huvitutin Villisilmä "Vili" Säkäkorkeus, väri 156cm, tummanpunarautias
Rekisterinumero VH15-018-0109 Koulutustaso, laji He A, 110cm, 100cm, esteratsastus
Syntymäaika, ikä 14.10.2014 (FI), 18v Omistaja Melina VRL-11408, Runoratsut
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori Kasvattaja Huvitutti
• Palkittu arvonimellä KERJ-I - pistein 7 + 41 + 23,5 + 20 + 13 = 104,5p
• Palkittu arvonimellä ERJ-I - pistein 7 + 40 + 20 + 20 + 15 = 102p
• Palkittu arvonimellä YLA2 - pistein 23,5 + 28 + 17,5 + 14 + 7 = 90p

Luonnekuvaus

Villisilmä on tosiaankin hieman nimensä arvoinen. Johtuneko se nuoresta iästä, vaiko oikeasta luonteesta, mutta toisinaan Vili on ärsyttäväksi asti vilkas. Tammat ovat sille kuin veri vampyyrille, ne pistävät sen ihan sekaisin. Ori ei malttaisi millään keskittyä olennaiseen, vaan siitä olisi vain mukava huutaa päivät pitkät ohi kulkeville daameille. Ärsyttävän luonteen alla kuitenkin piilee se äidin helmoihin tukeutuva nallekarhu.

Hoitotoimenpiteet sujuvat orin kanssa.. jotenkuten. Se joko sählää, huutaa tai sitten se ehkä kerran vuodessa malttaa seistä nätisti paikoillaan ja tehdä mitä siltä pyydetään. Harjaaminen kannattaa suorittaa reippaasti, mutta huolellisesti koska orilla ei ole aikaa jäädä junnamaan paikallaan. Kavioiden puhdistus on ehkä Vilin kanssa suoritettavista hoitotoimenpiteistä helpoin, joskin sekin täytyy tehdä reippaasti. Mutta varustaminen? Tarvitaan seitsemäs ihme, että Vili kestäisi edes minuutin paikoillaan. Sitä enemmän hoitaneet ehkä ovat jo keksineet jonkin konstin, miten sen saa varustettua niin, ettei ratsastajalla mene jo ennen selkään nousua hermo hevoseen. Mennääs sitten sinne kentälle..

Ratsailla käsin Vilin kanssa täytyy tehdä todella monipuolisia tehtäviä ja ratsastaa napakasti eteen, sillä muuten se keskittyy johonkin aivan muuhun kuin mitä pitäisi tehdä. Muuten niin herkkä ja nopeaoppinen ori on ihan miellyttävä ratsastaa - jos se tehdään sadan kilometrin päässä kaikenmaailman hameväestä. Kun Vilin joskus saa keskittymään napakalla ratsastamisella, se kyllä osaa. Kouluratsastus ei ole orin juttu, mutta se nöyrtyy kyllä sitäkin harjoittamaan pakon edessä, joskin ehkä hieman vaihtelevalla menestyksellä. Esteillä taas ori on kuin kotonaan, hyppää mistä vaan, milloin vain ja miten vain. Vili varoo hyvin paljon esteillä, joten sen kanssa on harvoin vaarana tiputus. Yleensä ratsastajan tehtävänä on suunnan näyttäminen ja vauhdin määritys, ori hoitaa itse loput, koska sillä on todella hyvä estesilmä näinkin keskittymiskyvyttömäksi hevoseksi.

Sukuselvitys

i. Huvitutin Viljami
sh, rt, 155cm
ERJ-I, SLA-II, KTK-III
ii. Kajon Mustasurma
sh, m, 156cm
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I
iii. Vinkare
sh, m, 159cm, VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, YLA2
iie. Kalliomaan Vilja
sh, rt, 154cm
ie. W.B. Vivianna
sh, trt, 154cm
iei. Iltaruskon Rontti
sh, rt, 153cm
iee. Savimajan Lilian
sh, rt, 154cm
e. Pirunkorven Silvia
sh, prt, 152cm
ERJ-II, KERJ-I, SLA-I, YLA1
ei. Kärmeniemen Tomas
sh, tprt, 152cm
KERJ-I, YLA2, SLA-I, SV-II
eii. Topias
sh, klm, 154cm, KERJ-III, SLA-II, YLA3
eie. Suortuvatar
sh, prt, 151cm, KTK-III, KERJ-II
ee. Taikakuun Sylvia
sh, rn, 154cm
KERJ-I, KTK-III
eei. Aapon Sylvesteri
sh, m, 150cm, VIR MVA Ch, KTK-II, KERJ-III, SLA-II, YLA2
eee. Hilman Heleä
sh, tprt, 156cm, KERJ-II
Isälinja: Huvitutin Viljami - Kajon Mustasurma - Vinkare (3)
Emälinja: Pirunkorven Silvia - Taikakuun Sylvia - Hilman Heleä (3)

Jälkeläiset

s. 17.01.2016 o. Huvitutin Vilho (KTK-II, SV-III) e. Huvitutin Jemina om. Jenny VRL-12948
s. 15.07.2015 t. Runon Heloisa e. Herranterttu om. Naxu VRL-12320
s. 10.05.2015 t. Runon Ruskalilja (KTK-II) e. Pirunkorven Ruskamarja om. dookie VRL-04373
s. 01.05.2015 t. Heilin Varvara e. Helena om. Mariella VRL-02189
s. 14.02.2015 o. Runon Valentti e. Joogin Roihusydän om. Valle VRL-14240

Sijoitukset

Näytä sijoitukset (ERJ 44kpl, KERJ 40kpl)

Valmennukset

04.05.2015 - estevalmennus, valmentajana Nella
Tänään oli tehtävänäni valmentaa sinua hevosesi Vilin kanssa. Valmennuksen alussa oli Vili vähän muissa maailmoissa. Ohitse kulki kaksi tammaa, joihin olisi ori halunnut mielellään mennä tekemään tuttavuutta. Sait lopulta kuitenkin orin hyvin kuulolle ja keskittymään itse valmennukseen. Lämmittelyhyppyjen kanssa ei ollut ongelmia, vaikka vauhtia orilla riitti, ehkä vähän liiaksikin asti. Vili pysyi kuitenkin hyvin hallinnassasi ja sait pidätteiden avulla hillittyä orin vauhtia. Lämmittelyhyppyjä hyppäsimme niin 40cm, 60cm, kuin 80cm korkeuksillakin.

Nyt oli vuorossa itse orin koulutustasoa vastaava 110cm esterata, jonka olin koonnut kentälle. Pyysin sinua hyppäämään ensin rataan kuuluvan pystyn, jonka jälkeen okserin ja tämän jälkeen muuriesteen. Kaikki esteet ylittyivät todella hyvin ja sait hienosti hillittyä Vilin innostunutta kaahailua! Seuraavaksi pyysin sinua suorittamaan koko radan. Rataan kuului siis ensin pysty, jonka jälkeen okseri. Okserin jälkeen kolmen esteen sarja, sarjan jälkeen muuri ja muurin jälkeen vielä pysty. Sarjalla pääsi Vili aluksi vähän karkaamaan. Ori liian innostuneesti hyppäsi sarjasta ainoastaan ensimmäisen esteen, jonka jälkeen kurvasi viimeisten kahden ohitse. Olit saanut pidettyä Vilin koko tunnin ajan niin hyvin hallinnassa, jotta yksi pieni keskittymisen herpaantuminen ei mitään vakavaa ollut. Kannustin sinua siis ohjaamaan Vilin uudestaan ensimmäiselle pystylle ja yrittämään uudestaan. Tällä kerralla olit taas keskittynyt koko aika, sekä sait hillittyä innostunutta Viliä. Rata ylittyikin aivan loistavasti!

Pyysin teitä hyppäämään radan vielä muutamaan kertaan, yrittäen hieman lyhyempää lähestymistä. Leikkimielisesti otin puhelimeni sekuntikellolla aikaa ja lopputunnin ajan yrititte Vilin kanssa suorittaa radan mahdollisimman hyvällä ajalla. Parhain aika tuli sillä viimeisellä hypyllä, kun koko radan suorittamiseen meni pelkästään 38 sekuntia. Taputit Viliä kiitokseksi. Tähän oli hyvä lopettaa.

18.04.2015 - estevalmennus Jukolassa
omistajan kommentti: Alkulämmittelyt olivat mennä osaltamme harakoille, sillä Vili keskittyi lähinnä samaan aikaan kentällä olevan tamman iskemiseen. Se pörhenteli menemään rinta rottingilla ja vähät välitti pidätteistäni tai napakamminkaan annetuista avuistani. Lämmin tässä touhussa kyllä tuli, mutta suuremmilta osin kai ratsastajalle kuin hevoselle.. Lopulta sain Vilin kuulolle Hannen kehotettua tekemään orin kanssa erityisen paljon pysähdyksiä ja siirtymisiä.

Kun pääsimme vihdoin esteille, oli Vili heti skarppina. Ori loikki verryttelyesteet niin suurilla pompuilla ja hurjalla vauhdilla että hyvä kun pysyin kyydissä. Erikoisesteetkin sujuivat reippaalta orilta kuin tanssi. Mutta nyt kun hevonen oltiin saatu kuulolle, oli ratsastaja pahasti hukassa. Pääsimme kyllä onnistuneesti radalle ja kahden ensimmäisen esteen yli, mutta kolmas este jäi jostain syystä hyppäämättä ja posottelimme tyytyväisinä menemään kohti viuhkoja moista huomaamatta. Hanne pyysi minua ratsastamaan radan kuitenkin heti perään tarkemmin uudestaan, ja johan mekin selvisimme tehtävästä kunnialla.

Loppuvalmennuksesta niitä onnistumisia alkoi tulla jo enemmänkin, ja pääsimme lopettamaan harjoitukset onnistuneeseen metrin rataan ilman pudotuksia. Kova tempo näytti myös tehneen tehtävänsä, sillä Vili ei ollut enää erityisen kiinnostunut kuristajan tammasta vaan jolkotteli tyytyväisenä menemään saamiensa ohjeiden mukaisesti. Valmennuksen aikana saadut opit tulivat kyllä jokaista myöden tarpeeseen, sillä vauhdikkaan orin ratsastaminen ei ole ollut aina kotonakaan pelkkää juhlaa. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa - kiitos Hanne!

valmentajan palaute: Osallistujalistaa katsellessani ajattelinkin, että kahden oriin ja tamman kanssa tulee taatusti jonkinmoista säpinää valmennukseen. Tällä kertaa puoliveriori olikin se fiksumpi osapuoli ja Vili sai ihanan tamman kokonaan itselleen. :D Onneksi se keskittyminenkin alkoi lopulta löytyä. Suorititte erityisesti radan todella hyvin alun pientä mokaa lukuun ottamatta. Hieno homma, kiitos osallistumisesta!

Päiväkirja

19.05.2015 - Kuulumisia
Villisilmästä on tullut hieno ori ja sen kanssa ollaan päästy pitkälle. Meillä alkaa olla vähitellen pisteet kasassa Esteratsastusjaoksen laatuarvostelua varten, ja tähtäämme todennäköisesti kesäkuun tilaisuudessa II-palkintoon. Vanhempien ja jälkeläisten puolesta rahkeet riittäisivät kai siihen kirkkaimpaankin pystiin, mutta katsotaan nyt rauhassa mitä on luvassa. Olemme myös valmentautuneet viime aikoina ahkerasti. Huhtikuussa kävimme juhlimassa Jukolassa tallin 5-vuotis syntymäpäivää ja osallistuimme siellä samalla järjestettävään estevalmennukseen, ja toukokuussa pääsimme taas uuden valmentajan, Nellan, oppeihin kotitallilla. Yksissä tarinakisoissakin ennätimme jo pyörähtää, eikä tulos ollut ensikertalaisilta yhtään sen pöllömpi! Vastapainona voisimmekin ehkä treenailla jatkossa myös vähän koulua ja maastoesteitä, sillä kuka tietää vaikka lähtisimme valloittamaan seuraavaksi kenttäkisoja.. Aika näyttää.

13.02.2015 - ERJ:n alaiset tarinakisat Rivenhallissa, 100cm (sijoitus 2/4)
Tehtävänanto: Valitse jokin suomalainen kappale ja käytä ensimmäistä säettä tarinasi ensimmäisenä lauseena ja viimeistä säettä tarinasi viimeisenä lauseena, sekä vähintään yhtä ylimääräistä vielä muussa kohti tarinaa.

”Sinussa on roimaa alkumiehen voimaa” höpisin komealle punaruunikolle orilleni kiristäessäni satulavyötä viimeisen kerran. Kipusin ratsaille, ja otimme Vilin kanssa suunnan kohti lämmittelyrataa. Ori ei malttanut keskittyä apuihini kuitenkaan ollenkaan, sillä paikalla oli myös kauniimman sukupuolen edustajia. Rukoilin sormet ristissä orin skarppaavan edes kisasuorituksen ajaksi. Kun meidät kuulutettiin vihdoin radalle, oli Vili yhä omissa maailmoissaan. Se pörhenteli testosteronihuuruissaan niin tammoille kuin esteitä koristaville kukka-asetelmille, kuin sanoen ”ei hieno käytös ihmisten maistu mulle laisinkaan”. Selvisimme radasta lopulta vain muutamalla virhepisteellä, mikä oli nuoren, kokemattoman hormonihirviön kanssa loppujen lopuksi ihan kelpotulos – tai sitten olin vaan turhan ihastunut oriin tajutakseni suorituksemme puutteita. Taputtelin Viliä kaulalle ja totesin sille hempeilevään, tätimäiseen äänensävyyn: ”Vaikka päättäisitkin aikuistua, oisit mulle suurin apinamies”. (Kappale: Kikka - Apinamies)

Tämä on virtuaalihevonen! © Runoratsut
luonnekuvaus: Riella, kuvat © Suomen Hippos/ Pirje Fager-Pintilä