Kiivasrannan Utopia

Muistoissamme † 21.12.2017

Nimi Kiivasrannan Utopia "Kimu" Kasvattaja Kiivasrannan Kartano evm
Syntymäaika 13.1.2004, nyt 12-vuotias Omistaja Runoranta VRL-11408
Rotu, sukupuoli Shetlanninponi, tamma Koulutustaso KO HeC RE 40cm
Säkäkorkeus, väri 100cm, rautiaankirjava Rekisterinumero VH14-017-0651

Kimu on kaikkien rakastama jekkuilija, joka keksii päivä toisensa jälkeen mieleenpainuvampia tempauksia huomiota ja rapsutuksia ansaitakseen. Ihmisiä nähdessään tamma innostuu usein hirnumaan ja hörisemään, ja aina sopivalle lähietäisyydelle päästessään Kimun turpa hamuaa suorinta tietä herkkujen toivossa kaksijalkaisen ystävänsa taskuihin. Kimu on rohkea ja näpsäkkä pikkutamma, joka postilaatikon tai koirien pelkäämisen sijaan osoittaa ehdotonta rakkautta ja hellyyttä kaikkea näkemäänsä kohtaan. Pienestä koostaan huolimatta tammalla on myös ylivoimaisesti Runorannan suurin ego.

Hoidettaessa Kimun ylenpalttinen huomionhaku tulee toistuvasti esiin. Tamma on myös osoittautunut oikeaksi kahlekunigattareksi, eikä hankalimmatkaan solmut, lukot tai salvat tuota sille suurta päänvaivaa. Tästä syystä tamman kanssa tulisikin olla aina erityisen tarkkana, ja öistenkin karkailuiden ennaltaehkäisemiseksi Kimun karsinaan on raahattu jos jonkinmoisia virikkeitä. Muutoin tamma on kuitenkin rauhallinen ja mutkaton hoidettava, ja sen kanssa on äärimmäisen helppo tulla toimeen - kunhan tuplakiinnitys on varmistettu.

Ratsastettaessa tammalla on varmasti enemmän energiaa kuin monella sitä kahdesti suurempikokoisella lajitoverilla. Kimu tarttuu kaikkiin tehtäviinsä aina suurella palolla ja intohimolla eikä se jätä koskaan mitään puolitiehen. Tamma suhtautuu jo pelkkiin maapuomeihinkin sellaisella tarmolla, että kauempaa katsottaessa sen voisi kuvitella suorittavan haastavampaakin esterataa. Ja minkä Kimu koossaan isommilleen häviää, niin vauhdillaan ja yrityksillään poni peittoaa kyllä kaikki. Reippaudestaan huolimatta Kimu sopii kuitenkin ratsuksi lähestulkoon kenelle tahansa.


Sukuselvitys

i. Hali-Uuvatti ii. Barbarian HUG
ie. Euphoria
e. Kiivasrannan Madonna ei. Lentävä Hollantilainen
ee. Kiivasrannan Katelynn

Jälkeläiset

Kimu ei ole tarjolla jalostukseen.

o. Runorannan Fonzie
s. 19.4.2016
isä Forrest G
om. Runoranta
t. Runorannan Almiina
s. 15.2.2015
isä Brave Caribbbean
om. Katriinan talli
t. EL Boogie Babe
s. 6.5.2013
isä Riverside Bellboy
om. Vìva VRL-13593

Päiväkirja

Kimu oli kevään 2015 ylläpidossa Katriinan tallilla. Voit lukea ylläpidon aikana sattuneista kommelluksista tallin blogista.


19. helmikuuta 2016 - Tyttären visiitti emän luona, kirjoittanut Katriina I.

Pikku Alma sai tänään vähän erilaisen päivän, kun lastasin sen heti aamupäivällä traileriin ja kurvasin vauvaponin kanssa Runorantaan kyläilemään. Mistään pienestä viattomasta vauvasta on ehkä kumminkin turha puhua, onhan meidän "lapsi" jo kolmisen vuotta vanha ja varsin fiksu ja rauhallinen poni onkin! Perillä odotti Kimu-äiti, josta saimmekin kuulla ilouutisen samalla reissulla. Kimo poni odottaa kuulemma jo kolmatta jälkeläistään, luvassa siis lisää pieniä kimulaisia maailmaan! Melina haki Kimun tarhasta ja vaihdoimme osia keskenämme: minä otin työn alle Kimun harjaamisen ja Melina pääsi touhuamaan oman kasvattiponinsa Alman kanssa. Harjasimme ponit pihalla harjauspuomilla pikkupakkassäällä kirkkaan talviauringon hymyillessä taivaalla. Olimme kuin nuoret ponitytöt konsanaan sillä erotuksella, että olimme junnuina ehkä vähän enemmän pienten ponien tasolla. Tätä nykyä kun pitää kyykistellä (reisitreeniä!), jotta saa koko ponin puhtaaksi. Hieman pelkäsin mitä siitä tulee, kun yhden ihmisen prinsessaponi pistetään tuntemattomamman käsiin, mutta oikein ylpeä sai olla Alman käytöksestä. Kimukin oli oma vanha itsensä: kokoajan oltiin tutkimassa harjoja, taskuja ja solmuja. Kimua kiinnosti aina välillä myös vieressä nöpöttävä Alma ja etenkin Melina, joka harjasikin Kimun sijasta tuntematonta ponia. Välillä Kimu yltyi hörisemään kimeästi ja sai hetkeksi Melinan huomion.

Harjailemisen jälkeen päästimme ponit kentälle juoksemaan. Kimulla oli selkeästi enemmän leikkisää mieltä messissä ja välillä näyttikin siltä kuin Alma olisi tästä kaksikosta se vanhempi osapuoli. Hetken alustaan totuteltuaan myös Alma uskaltautui leikkiin ja niin pinkoivat peräkanaa menemään äiti ja tytär, maailman ihanimmat ponit. Lupasin Melinalle, että pakko aktivoitua toteuttamaan samanlainen reissu keväämmällä. Suunnittelimme, että tällöin Melinan tytöt pääsisivät ponien selkään ja lähtisimme yhdessä lenkille: tytöt ratsain ja me lenkkarit jalassa maata tallustaen. En malta odottaa tätä tilaisuutta, sillä ei Alman selässä liian usein ratsastaja ole kuluneena talvena käynyt.

21. lokakuuta 2014 - irtohypytystä, valmentajana Hapero

Olin maaseudulla katsomassa muutamaa myyntihevosta, joten päätin samalla pistäytyä Elysessä moikkaamassa Melinan hevosia. Olimme sopineet Melinan kanssa, että irtohypyttäisimme muutamaa hänen hevosistaan. Melina oli jo hakenut pienen shettistamman, Kiivasrannan Utopian eli Kimun talliin, jossa se seistä pönötti odottamassa höristen. Hoitotoimenpiteiden aikana Kimu osoittautui uskomattoman seuralliseksi ja myös persoonalliseksi tapaukseksi. Jos unohduin liian pitkäksi aikaa juttelemaan Melinan kanssa, alkoi ponineiti kiivaasti polkemaan jalkaa tai näpertämään riimunarun solmua auki. Suojitin ponin jalat ja suuntasimme sitten yhdessä kentälle, jonne Melina oli jo ystävällisesti tehnyt irtohypytyskujan. Kimu päätti heti esitellä shetlanninponimaisia tuittukohtauksiaan ja irti päästyään karautti muutaman kierroksen pierupukkilaukkaa ennen kuin tyytyi ravailemaan pörheänä ympäriinsä. Poni tuntui pitävän meitä ensin vähän pilkkanaan, mutta viitsi sitten mahduttaa egonsa hypytyskujalle ja hyppäsikin shetlanninponiksi vallan mallikkaasti. Pian se kuitenkin selvästi kyllästyi saman kujan juoksemiseen ja alkoi keksiä mahdollisimman pieniä rakosia joista tunkea itsensä pois kujalta tai tekemään tiukkoja u-käännöksiä ennen estettä. Onnistuimme kuitenkin lopettamaan onnistuneeseen hyppyyn.

6. toukokuuta 2013 - Ensimmäinen jälkeläinen

"Babe" ponkaisi maailmaan päivää laskettua aikaa myöhemmin. Kimun varsominen käynnistyi varhain aurinkoisena maanantaiaamuna, emmekä ehtineet juuri muuta kuin kiikuttaa äkkiä pihaton muut ponit pois jaloista tyhjiin tarhoihin. Lauri juoksutti hevoset hiki hatussa aitauksiin, kun minä näpyttelin hermostuneena eläinlääkärin numeroa Kimua silmällä pitäen. Varsominen oli ohi nopeasti, ja pian jaloilleen könysikin jo suunnattoman suloinen, ja vielä sitäkin pörröisempi tammavarsa. Ylpeä äiti piti hienosti huolta pienokaisestaan, ja päätimme jättää tarhausjärjestystä uhmaten pihattoponit täksi päiväksi tarhoihin muiden hevosten seuraksi. Siinä olikin sitten yksärihepoilla ihmettelemistä! Kimu sai jäädä hoivaamaan pientä vauvaansa rauhassa pihattoon, mutta katsotaan mihin järjestelyyn päädymme jatkossa. Onneksi päivät alkavat olla jo todella lämpimiä. Nimekseen Elysen toinen kasvatti sai "Boogie Babe", sillä meininki alkoi olla kova heti kun pieni tamma sai könyttyä itsensä jaloilleen. Varsasta kasvaa epäilemättä rohkea ja seurallinen pikkuriiviö, aivan kuten vanhemmistaankin.

14. maaliskuuta 2013 - Mistelia kävi rapsuttelemassa Kimua

Nuuhkaisin ihanalta tuoksuvaa talli-ilmaa Elyse-nimisellä tallilla. Olin saanut luvan tulla hoitamaan tänne pikkuista shetlanninponia nimeltä Kiivasrannan Utopia, tutummin Kimu. Tallin omistaja kertoikin jo Kimun olevan tyypillinen shetlanninponi - aina pikku jekku valmiina. Ajattelin harjaavani ja juoksuttavani Kimua, sillä ratsastaahan sillä en voinut. Ensimmäisenä kävin hakeemassa Kimun riimun ja -narun. Sen jälkeen painelin hakeman pikkuista ponia. Kimu tuli hyvin nopeasti luokseni, kai liiasta uteliaisuudesta. Rapsuttelin sitä hieman ja laitoin riimun päähän. Sitten napsautin vielä narun kiinni ja olimme valmiita. No, olihan se aika hassua, tälläinen 170 senttinen henkilö ja 100cm poni. Jatkoimme kuitenkin matkaa kohti talleja. Laitoin Kimun kiinni käytävälle, ja toivoin vain lujaa, että poni ei siitä ehtisi karata. Siispä otin ponin suitset ja liinan, ja tietenkin harjapakin. Takaisin tullessani Kimulla oli turpa ja hampaat kiinni toisessa lukossa, toinen oli jo auki. Paikalle tullessani neiti lopetti heti. Jätin tavarat sivuun laittialle, ja otin Kimun kokonaan irti naruista ja vein karsinaan. Laitoin sen siellä kiinni. Harjasin Kimun pikaisesti ja laitoin juoksutuskamat sille päälle.

Lähdin kentälle ja aloitin vain menemällä niin keskelle kenttää kun voin. Laitoin kuitenkin ensin Kimun kulkemaan uralla ja sitten annoin liinaa niin vapaasti, että se pääsi kulkemaan sillä. Kimu klopsutteli tyytyväisenä, kunnes muutaman kierroksen ja suunnanvaihdon jälkeen olimme valmiit aloittamaan. Kiristin enemmän liinaa ja poni tuli kiertämään lähemmäs. Maiskautin ja sanoin napakasti: Ravia! Kimu siirtyi pikkuruiseen raviin ja kipitteli eteenpäin. Hetken päästä kokeilimme laukkaa. Sekin onnestui. Otimme myös samat jutut toiselta puolelta ja lopetimme onnistuneen juoksutusharjoituksen. Sen jälkeen siirryimme talliin. Laitoin Kimun huolella kiinni ja harjasin sen perusteellisesti. Vein sen takaisin tarhaansa ja laitoin hyvin kaikki taka- ja sivulukot sekä sunmuut hyvin kiinni. Sitten palasin takaisin tallille ja keräsin tavarat pois.

11. maaliskuuta 2013 - kouluvalmennus, valmentajana nasu

Tänään oli tarkoitus valmentaa shetlanninponitammaa Kimua ja hänen omistajaansa Melinaa. Saavuin tallille sopivasti kun ratsukko oli lopettelemassa alkuverkkoja. Pyysin Melinaa jäämään pääty-ympyrälle ja siirtämään ponin raviin. Kimu vaikutti hyvin energiseltä ja Melina sai kokoajan tehdä töitä, jotta saisi ponin keskittymään ja työskentelemään kunnolla. Alkajaisiksi ratsukko sai tehdä ravi-käynti-pysähdys-ravi siirtymiä, jotka onnistuivat hyvin ja Kimu alkoi keskittymään tehtäviin paremmin. Siirtymiä tehtiin molempiin suuntiin, jonka jälkeen tehtäväksi otettiin pohkeenväistöt käynnissä. Alussa Kimu hieman hangoitteli vastaan eikä tahtonut tajuta mitä pyydettiin. Melina oli kuitenkin rauhallinen ja antoi selviä apuja, ja pohkeenväistöt alkoivat luonnistumaan. Välillä Melina asetti Kimua liikaa, mutta korjasi hyvin huomautuksestani.

Laukka työskentelyä otimme taas pääty-ympyrällä ja yritimme saada rauhallista laukkaa, kun tamma hieman innostui laukkailusta. Yllätyin kuitenkin siitä, kuinka pyöreää tamman laukka oli vaikka olikin pieni poni. Laukkailtua molempiin suuntiin, otimme vielä hieman ravia uraa pitkin ja hieman taivuttelua käynnissä. Sen jälkeen annoin ratsukolle luvan itsenäiseen loppuverkkailuun. Ratsukon yhteistyö sujui hyvin, vaikkakin poni oli välillä todella energinen. Hyvä!

1. joulukuuta 2012 - kouluvalmennus Rauniosodassa, valmentajana Renée

Kiivasrannan Utopia eli Kimun kanssa lähdettiin myös kehittämään kuuliaisuutta ja pyrittiin etsimään kipitysmenoksi helposti muuttuvan ponin menolle hieman rauhallisempaa vaihdetta. Kimu ei vaikuttanutkaan kovin innostuneelta tekemään ravin makuun päästyään pysähdyksiä ja Melina sai toden teolla jännitellä vatsalihaksiaan saadakseen ponin kuuliaisemmaksi istunnalle. Melina näytti kuitenkin tottuneen Kimun menovaihteeseen ja sai päättäväisesti ponin aina luovuttamaan ja pysähtymään pyydettäessä. Kimulta tuntui kuitenkin löytyvän paljon intoa tehdä ja ehdotin Melinalle pysähdyksestä suoraan raviin lähtöä, paria ravivolttia asetuksella, käyntiin siirtymistä ja sitten pysähdystä. Kimu pääsi näin hieman tekemisen makuun, mutta joutui kuitenkin tekemään sitä, mitä muutkin. Pysähtymään kiltisti.

Kiemuraurilla Kimu kääntyi hyvin ja vaihdoimme oikeaan kierrokseen. Kimu vaikutti innostuvan yhä vain enemmän ja Melina sai antaa puolipidätteitä minkä ehti. Vaihdoimme Kimun ja Melinan osalta tehtävää, jossa unohdettiin hyvin menneet kiemuraurat ja tehtiin mahdollisimman paljon hyviä siirtymisiä ravin ja käynnin välillä. Isolla pääty-ympyrällä ratsukko sai myös kokeilla temponlisäystä, mutta myös hyvin hiljaa hipsimistä ravissa. Laukannostot sujuivat tämän ratsukon osalta hyvin. Kimu oli varmaan koko tunnin hetkeä jo odotellutkin ja molempiin suuntiin pari kertaa laukattuaan, vaikutti huomattavasti rauhallisemmalta.

Kimun kanssa oltiin selvästi yritetty vähentää rallimenoa eikä tamma kyllä missään vaiheessa heittäytynyt turhan vaikeaksi, yritti vain päästä tekemään oman päänsä mukaan. Purettuaan ylimääräisen kiihdyttely energiansa, Kimu rauhoittaa menoaan huomattavasti.

8. maaliskuuta 2012 - koulukisat Villahaassa, helppo B

Tehtävänanto: Surraa kärpäsenä katossa ja raportoi tallin marttakerhon aamujorinoista.

"Siis sen äm.. tamman on ihan turha tulla niinku mulle urputtaan! Siis mun häntä on niinku aito, tajuuksä!" tallin pieni ja pippurinen shetlanninponitamma tilitti tuohtuneena aamuruokia rauhassa mutustaville kanssasiskoilleen. "Siis miten se niinku kehtaa väittää et mulla ois muka jotku pidennykset? Hei daa, näkeehän sitä nyt tyhmempikin et mun häntä on niinku aito! Kato! Ei mitkään pidennykset oo näin silkkiset!", tamma jatkoi tuohtuneena pimeässä tallissa pyörähdellen ja esitteli häntäänsa kaikille asiasta vähääkään kiinnostuneille. Sama räpätys jatkui vielä pitkään kunnes hevoset kuulivat jonkin kaksijalkaisen astuvan talliin. "Huomenta hevoset, huomenta Kimu!" tamman omistaja leperteli ylimalkaisesti lässytellen. "Meidän täytyykin alottaa kisavalmistautuminen tänään ajoissa, sen häntälisäkkeen kiinnittäminen vie aikaa..." Viimeistään siitä hetkestä lähtien Kimun jorinat muuttuivat muiden silmissä täysin merkityksettömäksi sanahelinäksi. Nämä "valioyksilöt" eivät näköjään olekaan siunaantuneet pelkän ihmisrodun riesaksi.

5. maaliskuuta 2012 - Emilia ja Kimu osallistuivat Valveunen alkeistunnille

Hantsun kommentti: Olitte todella tutustumisen arvoinen pari! Ihastuin reippauteesi ja positiivisuuteesi. Olet varmasti ratsastanut paljon omalla tallillasi, ja yhteistyösi Kimun kanssa oli ihailtavaa. Tulette mainiosti toimeen! Voltit menivät hyvin, tosin vähän vielä kun lisäät keskittymistä, niin saat niistä vielä pyöreämpiä! Pysähdykset menivät hyvin, samoin ravi. Ihmeesti sinä pystyit keventämään Kimun tiheissä raviaskelissa, wau. Teistä tulee vielä tähtiä!

11. marraskuuta 2011 - Kimu muuttaa Elyseen.


Ulkoasu © NM. | Lue lisää tallin tekijänoikeuksista | Tämä on virtuaalihevonen!
Kimun kuvat © Runoranta