Pikkujoulut 2014


Tervetuloa Elysen pikkujoulukarkeloihin 22. marraskuuta! Juhlimme samalla pienimuotoisesti myös Elysen 3v-synttäreitä tonttupukuihin sonnustautuneina. Päivä alkaa aamuisella maastoretkellä, jonka jälkeen siirrymme mittelöimään sekä lumiukko- että pulkkamäkimestaruuksista. Osallistujille tarjoillaan aamukahvit pukeutumisen yhteydessä ponipihaton varustehuoneessa, ja lämmintä glögiä sekä Melinan leipomaa synttärikakkua saa tankata kupuunsa koko päivän.

Osallistuminen:
- vip 20.11.
- osoitteeseen runorodeo@luukku.com
- otsikolla Pikkujoulut 2014
- muodossa:

Tapahtuma (esim. Lumiukkomestaruus)
Ratsastaja - Hevonen
tuotoksesi (runo, tarina, tms.)


Maastoretki (tarinat julkaistaan sivulla tapahtumapäivänä eikä niitä arvostella)
Ratsaille punnerretaan aamiaisen jälkeen n. klo 9 asianmukaisiin tonttupukuihin sonnustautuneina, joululauluja laulellen. Retki taitetaan Elysen lähimaastossa ilman satulaa, ja palaamme takaisin tallille noin klo 10.30. Osallistuakseen ratsastajan tulee kirjoittaa pieni runo tai tarina talvisen taivalluksen kulusta. Reissuun mahtuu mukaan kuusi ratsukkoa. Kuka voitti vuotuisen kisan, ja kahlasi lumisen pellon läpi kaikkein vauhdikkaimmin?

Melina ja Uuno vetävät joukkoa
Jo saapuu Elyseen tonttu ja kaksi,
ei tästä mee meno enää jouluisammaksi!
Pukin apureille maistuu viimeinenkin leivänmuru,
eikä ketään vaivaa tänään suru.

Pian kulkuset kilisten me jo metsässä kiidetään,
lumi narskuu ja tuntuu siltä että ihan liidetään.
Kas luminen peltokin pian tiellemme koittaa,
nyt katsotaan kenessä on ainesta voittaa!

Voittoon kiitää liinaharja poronsarvet keikkuen,
ja tontun kiljahdus iloinen lentää ilmoille kaikuen.
Taas tallilla maistuu tontuille glögi sakea,
olihan reissumme sentään aika makea!


Katriina - Hilppa
Tänä vuonna joulunajan tunnelmoinnit nykäisi käyntiin oma hevonen, tuttu harrastetalli Elyse ja maailman sympaattisimmat pikkujoulut. Aamulla aikaisin kärräsin trailerissa tammani tallille ja valmistuin maastoratsastukseen. Oli jo ilmoittautumisvaiheessa selvää, että Hilppa-puksun kanssahanminä pikkujouluilemaan lähtisin, ilman muuta. Uusin hevoseni oli jo nyt vallannut kaiken aikani ja halusin koulia nuoresta tammasta mahdollisimman nopeasti selväjärkisen harrasteratsun.

Ongelmaksi muodostui kuitenkin herkkähipiäisen Hilppiksen mieliala, joka ei nyt ihan kyllä tavoittanut joulurauhan idylliä. Maasto oli teoriassa ihana: satulatta samoilua hankien keskellä, joululaulujen rallattelua ja retken jälkeen glögiä. Olin sonnustautunut teeman mukaisesti kypärän päälleujutettavaan suureen tonttulakkiin, harmaaseen villakangastakkiin ja pitkävartisiin lumihiutalein koristelluihin villasukkiin. Hilppistäkin olin yritännyt saada vähän enemmän joulutuulelle jättämällä punaisen riimun suitsien alle ja kietomalla punaiset pintelit jalkoihin. Hilppa ei varmaankaan ole koskaan ollut niin tyrmistyneen näköinen kuin mitä tänään pinteleitä sen sääriin kieputtaessani. Pintelit ja punainen väri taisivat olla täysin uusi tuttavuus tälle viisikesäiselle.

Maastoretkellä oli yllättävän leuto sää marraskuiseksi päiväksi ja aurinkokin pilkahteli. Voi miten minä nautinkaan tästä joulun odottelusta ja yhteisöllisyydestä. Lumi laskeutui rauhallisesti kuusien oksille ja pienet herkät hiutaleet leijailivat taivaalta kohti hevostemme turpia ja tonttulakkiemme tupsuja. En kuitenkaan ehtinyt kauaa nauttia moisesta, kun Hilppa jo venkoili menemään ihan omia reittejään. Se kiemurteli pitkin hiekkatietä ja raviosuuksilla sain nauttia hilppismäisestä, pontevasta mukulakiviravista. Onneksi olin kiepauttanut vihreän riimunnarun tamman kaulalle, sillä muuten olisin varmasti siinä äkkipikaisessa juoksussa tipahtanut lumipenkkaan. Lisäksi Hilppa säikkyi vähän sitä sun tätä ja välillä tuntui, että tamma etsimällä etsi jotakin pelättävää.

Hengissä selvittiin ja onnellisina kotiin palattiin. Lämmintä ja herttaista joulunaikaa Elyse-tallin väelle! <3


taffel - Riiviöiden Ranttalityttö
Lähtöä odotellessa olimme Rauskun kanssa kuin suoraa Noitarumpu-piirretystä repäistyjä. Kieltämättä tonttujonossa odotellessa olokin oli vähän kuin joulupukin pajalle eksyneellä, vain lahjasäkit ja porovaljakko puuttuivat. Tunnelma oli kuitenkin hilpeä, ilma kaunis ja pakkanen sai suomineidon (sen nelijalkaisen suomineidon...) komean talviturkin pörhölleen joten kun käsky lopulta kävi, lähdettiin maastoon hyvillä mielin! Mitään valtaisan pitkää vaellusta ei ollut tarkoitus tehdä, mutta vähän kyllä allekirjoittanutta jännitti miten tästä selvitään kun jo tallipihasta lähtiessä alkoi pakkanen nipistellä nenää ja poskia.

Valtaosa matkasta taitettiin rauhallisesti käynnissä, tonttulakkeihin ja varusteisiin kiinnitetyt kulkuset hiljaksiin kilisten ja iloinen rupattelu tasaisena taustaraitana. Välillä letkan johtajana toimiva Melina kajautti käskysanan ja rupattelu vaihtui reippaasti raikaviin joululauluihin. Himpun verran puolen välin jälkeen pistettiin ratsukot koetukselle ja karautettiin pieni nopeuskilpailu koskemattoman pellon läpi villien kiljahdusten saattelemana. Rausku jäi auttamatta pidempijalkaisten tovereiden jälkeen eikä sillä ollut kilpailumieltä juuri lainkaan joten meidän matka taittui lähinnä railakkaiden ilopompahdusten ja kettumaisten loikkien muodossa. Maaliinkaan ei päästy yhtä matkaa, pitkään sinnittelin mutta oikein reippaan köyryselkäpukin saattelemana humahdin lumihankeen ja arvon ratsuni jatkui koikkelehtivaa matkantekoaan yksinään. Pellon päähän päästyään se jäi onneksi hyörimään muiden seuraan eikä lähtenyt omille teilleen seikkailemaan, joten neiti oli nopeasti taas kiinni ja pienellä avustuksella saatiin minutkin puntattua takaisin selkään jahka sain taaperreltua itseni muiden luo.

Lumipesusta märkänä olin varsin tyytyväinen siitä, että lenkki ei tosiaan ollut pitkä ja loppu alkoi jo häämöttää. Ihan hirveitä tauteja en toivottavasti napannut mukaan mutta mikäpä sen tunnelmallisempaa kuin kääriytyä lämpöiseen vilttiin takkatulen äärelle höyryävä glögimuki kourassa!


Alisa - Valon Pimu
*Nyt on aika mieluisan hetken,*
*kun tarjoaa Elyse **jouluisen** retken.*
*Lumiseen metsään joukkomme käy,*
*ei arjen huolia mielessä näy.*

*Kulkusetkin lakeissa kilkattaa,*
*kun joukkio ravia jolkottaa.*
*Mutta pian on hauska retkemme loppu,*
*ja alkaa tulla glögille hoppu!*Lumiukkomestaruus
Kerro viidellä sanalla miltä mestaruuden voittanut lumiukkosi näytti. Oliko se oikeasti hieno vai vähän pöhkö? Kaikkien sanojen tulee alkaa samalla kirjaimella (esim. leuhka lumiukkoni loikki lampaankyljys lanteillaan). Kisan tuomaroi Melina.

Osallistujat: Tulokset
1. Venn - Starry Milkway
Puunattu polkkatukka piristi palloukon päälakea.
Tuomarin kommentti: Polkkatukkainen palloukko sai tuomarin kasvoille niin leveän hymyn, että voitto oli taattu!

2. B. - Fiktion Reino
Onnekkaasti onnistunut olohuoneen oloneuvos olkihatussaan.
Tuomarin kommentti: Tämä lumiukko suorastaan loisti luovuutta!

3. Milja - Sisu
Komea kuuraukkoni kaatui kesken kaiken...
Tuomarin kommentti: Tämä raukka herätti suurta sympatiaa <3

4. B. - Nuppulan Ronaldo
5. Chiyo - Hyped Smile
6. taffel - Riiviöiden Ranttalityttö
7. B. - Avalon Tommy
8. B. - Long Lost Relics
9. Katriina - Hilppa
10. Alisa - Valon Pimu
11. B. - Rommikola HVPulkkamäki
Laskiessasi mäkeä kaadut ja kolautat pääsi. Noustessasi ylös olet aivan varma siitä, että näet ponin laskemassa mäkeä pienellä vaaleanpunaisella pulkalla. Kuvaile näkyä lyhyellä runolla. Kisan tuomaroi Melina.

Osallistujat Tulokset:
1. Pulmu - Chinook
Ponin ja vaaleanpunaisen pulkan mäkeä laskevan mä nään,
käsin kokeilen missä kummassa on mun pää?
Harteiden päällä se vielä pönötti,
siellä se poni vauhdilla mennä viiletti.

Untahan tän on oltava, vai oliko
glögin alkoholin osuus valtava?

Tajuni uudestaan taidan menettää,
silmäni avatessa ponini vieressäin kököttää.

Tuomarin kommentti: Hauska ja hyvin tauotettu runo josta pikkujoulutunnelma terästettyine glögeineen välittyi loistavasti.

2. Lisa - Sorvalin Surku
Kun pääni mäessä kolautin,
niin silmäni näkyjä näkikin,
pieni poni pulkalla,
laski mäkeä turpa rullalla,
iso kuhmu ohimolla mä
katselin valkoista mäkeä.

Pieni pulkka vaaleanpunainen,
poni pörröinen päällä sen,
silmiäni hieraisin ja poni
mäestä katosikin.

Tuomarin kommentti: Napakka ja kekseliäs runo joka noudatti hienosti tehtävänantoa.

3. Milja - Kasinolla
4. Venn - Woodpecker