Elyse

Kouluvalmennus 29.11. avoin tallin omalle väelle
Runorannassa tuupataan marraskuussa koulua. Valmennuksen tulee pitämään meille ihanainen B., ja tunti pidetään tallin omalla kentällä. B. antaa jokaiselle ratsukolle pienen henkilökohtaisen palautteen (omalla koulutustasolla) tunnin kulusta, jonka saa halutessaan lisätä hevosensa sivulle.

Osallistujat:
Cee - Mandi (he A)
Viivi - Junnu (he C)
Melina - Viggo (he A)
mibula - Jare (he B)
Lisa - Surku (va B)


Pohjatarina
Olin saapunut Runorantaan pitämään kouluvalmennusta viidelle yksityisratsukolle. Mukana oli ratsastajaa ja ratsua laidasta laitaan, joten minun oli mietittävä tarkasti kaikille sopivat tehtävät. Aloitin tunnin kiertämällä jokaisen ratsukon luona ja pyysin esittelemään itsensä ja ratsunsa muutamalla lauseella - mitä osasi ja missä kaivattiin harjoitusta.

Valmennus aloitettiin verryttelemällä hevoset ravissa. - Kevyttä ravia uraa pitkin, ravista etenevää, mutta kiireetöntä. Ratsastakaa paljon pohkeelta eteen ja ottakaa sisäohjalla puolipidätteitä. Hevosta ei saa jäädä vetämään suusta, mutta tuntuman on oltava napakka ja pidätteiden selkeät. Ei mitään nyppimistä kuitenkaan, se saa hevoset kohoamaan etuosasta, jolloin selkä menee notkolle ja pyöreys katoaa. Silloin liikkeestä tulee töksähtävää eikä teillä ole mitään edellytyksiä saada hevosia toimimaan, selostin tärkeänä.

- Molempiin päätyihin ympyrät, mikäli mahdutte ne tekemään. Ei mitään takaosakäännöksiä vaan reilut, kookkaat ympyrät joilla asetatte sisäänpäin. Silmä ja sierainkulma näkyviin. Pitkille sivuille loiva kiemuraura alkuun ravissa.

Ratsukot lähtivät lämmittelemään kevyen ravin merkeissä ja minä seurasin menoa kentän laidalta. - Viivi ottaa ohjia tuntumalle ja käyttää sisäpohjetta napakasti, Junnu ei saa ravata ympyrällä lapa edellä. Silloin se oikoo eikä työskentele rehellisesti. - Minttu ottaa puolipidätteitä Jarella, tarkoitus ei ole kaahailla tuhatta ja sataa. Puolipidätteitä ja rauhallinen tahti kevennykseen! - Cee, Mandille pohkeita, liikettä pitää tapahtua myös ympyrällä. Vaikka kaari hidastaakin hevosta, sinun tulee sitä eteen samalla tavalla kuin olisitte uralla. Nyt se sentään asettuu hienosti, hyvältä näyttää. - Surku näyttää hyvältä nyt, Lisa. Hiukan voisit omaa kättä nostaa ylemmäs ja huolehtia kulman kyynärpäähän. - Melina antaa Viggolle pohkeita jos se vetää päätä alas. Tarvittaessa pieni näpäytys raipalla. Se testaa sinua nyt, mutta kun olet riittävän napakkana, uskon, että teillä tulee sujumaan ihan kivasti.

Kun jokainen oli saanut aikaiseksi kelvollisen ympyrän, loivan kiemuran sekä tahdin kuntoon, päästin ratsukot laukkatehtävän pariin. Jakaudutaan kahdelle pääty-ympyrälle. C- päätyyn tulevat Mandi, Junnu ja Surku. Loput vastakkaiseen päätyyn. Asetellaan hevosia ensin sisälle ja ulos ravissa.

- Sitten laukataan. Asettakaa sisälle, tehkää puolipidäte ja antakaa merkki sisäpohkeella. Ulkopohje tukee ja lantio sekä ohja myötäävät nostossa. Pohkeilla ei saa jäädä puristamaan, jotkut hevoset voivat pukittaa siitä.

Laukat nousivat ensi yrittämällä, ainoastaan Mandia sai muutaman kerran hoputtaa eteen. Surkulla ja Lisalla meni mallikkaasti, Jare ja Junnu laukkasivat reipasta laukkaa tahdikkaasti eteen. Viggolla tahti tahtoi hipoa välillä nelitahtista laukkaa, mutta pienellä muistutuksella hevonen polki kivasti takajaloilla.

Otimme laukkaa toiseen suuntaan, jossa Viggolla ja Junnulla oli ongelmia saada myötälaukkaa. Hevoset tarvitsivat reilun asetuksen sisälle ja selkeät avut, sekä napakkuutta ja tarkkuutta ratsastajilta. Lopuksi kaikki ratsukot saatiin myötälaukkaan ja pääsimme lämmittelyistä päivän tehtävien pariin. Koska ratsukkoja oli mukana monelta eri tasolta, päätin ottaa jokaisen valvovan silmän alle yksitellen.

* Kommentit tulossa joulukuun ekalla viikolla. Tarinan pohjalta saa halutessaan kirjoittaa tarinan omasta näkökulmastaan tallipäiväkirjaan.

Kommentit:
Cee & Mandi

Työskentelitte Mandin kanssa alusta asti hyvin yhteen, tamma vaikutti kuuliaiselta ja tyytyväiseltä hevoselta. Huomasin heti valmennuksen alkumetreistä lähtien, että ratsastustyylisi sopii hyvin Mandille ja kemianne natsaavat selvästi yhteen. Mandi oli ravitehtävissä hiukan turhan rennohko, sait ratsastaa tammaa runsaasti pohkeelta eteen ja vaatia napakkaa työskentelyä myös kaarilla, joilla ravin tahti tuppasi hyytymään. Sait lopulta hyvin ratsastettua ravia aktiivisesti eteen, kunhan muistit pitää pohkeet jatkuvasti töissä.

Teidän kanssanne otimme valmennuksen loppuun henkilökohtaisiksi harjoituksiksi takaosakäännökset käynnissä. Sait lähteä hakemaan pienellä kulmavoltilla käyntiä nasevaksi ja puolipidätteiltä hevosta kuulolle. Mandi tahtoi jäädä melko pitkäksi etuosasta, eikä kääntäminen sujunut riittävän tarkasti. Sait kiristää ohjaa usemmalla pykälällä, joka helpottikin hevosen hallintaa ja takaosakäännösten valmistelua. Lähdimme suurentamaan ja pienentämään volttia kevyellä ohjalla ja vahvalla pohkeella sekä painoavuilla. Kun Mandi reagoi pieniinkin kääntäviin apuihin, pystyimme ottamaan hevoselle muutaman takaosakäännöksen alle. Mandi teki tehtävän ihailtavan kuuliaisesti, kunhan muistit itse antaa kaikki avut tehtävän monimutkaisuudesta huolimatta. Hyvin meni ja valmentaja sai olla ylpeä!

Viivi & Junnu
Aloititte ryhmävalmennuksen Junnun kanssa melko vauhdikkaissa merkeissä, mikä oli osittain hyvä juttu, mutta tuotti myös ongelmia. Junnu tahtoi olla alkuverkoista asti hiukan vahva ohjalle, eikä kuunnellut sinua kunnolla. Oikomista, rynnimistä ja ennakoituja laukannostoja oli matkassa alusta asti, joten päätin ottaa teidät yksityisvalmennuksen muodossa harjoittelemaan kontrollia sekä aivan yksinkertaisia tehtäviä.

Sait lähteä hakemaan raviin hyvää, rauhallista tahtia suurella keskiympyrällä ratsastaen. Junnu oli vielä laukkailusta kiihkoissaan, joten pyysin ottamaan mukaan runsaasti puolipidätteitä. Korjailin myös istuntaasi, sillä Junnun kiitoravi pomputti ja näin ollen sinun oli hankala harjoitella tehtäviä satulassa pysymiseen keskittyessäsi. Napakoilla puolipidätteillä ja takakenoisella istunnalla Junnu rauhoittui sen verran, että pystyimme lähtemään taivutteluihin. Sait hakea ponin sisäpohkeen ympärille ja pehmitellä sitä sisäohjasta, joka vähitellen johti kauniiseen taivutukseen sekä nättiin, pyöreään raviin. Otimme ympyrällä vielä muutamat nostot rauhallista laukkaa. Junnu kiihkoili reippaammasta askellajista kovin, mutta ratsastit hyvin napakasti ja sait Junnun toimimaan. Hieman harjoitusta niin teistä tulee kelpo kilparatsukko!

Melina & Viggo
Teidän ryhmävalmennus sujui tänään melko kokeilunhaluisissa merkeissä, Viggo jäi melko usein säätämään omiaan, eikä sen keskittymiskyky ollut tänään huippuluokkaa. Sait olla hevosen kanssa todella tomerana, Viggoa ei auttanut päästää temmeltämään kentällä oman mielensä mukaan. Siitähän se lysti vasta olisikin syntynyt!

Lähdin teetättämään teillä vastalaukkakuviota nelikaarisella kiemurauralla. Toivoin tehtävän tarjoavan hevoselle haastetta ja tekemistä, niin, ettei aikaa jäisi turhaan pelleilyyn. Hyvän ravin haettuasi sait lähteä nostelemaan myötälaukkoja, jotka piti kaarevalla reitillä säilyttää niin, että laukka jäi rullaamaan vastalaukkana. Viggo sekoili nostoissa omiaan ja pukitti muutamia löysiä pukkeja, joissa sinun oli kuitenkin helppo istua. Sait olla hevosen kanssa todella napakkana, ettei se tiputtanut vaivoin nostettuja laukkoja vastalaukkakaaren tullessa eteen. Periksiantamattomuudella ja päättäväisyydellä Viggo saatiin lopulta ruotuun, ja saatoin päästää teidät loppuverkkailemaan muiden kanssa.

Lisa & Surku
Teillä sujui Surkun kanssa valmennuksen alusta asti oikein mallikkaasti, Surku kuunteli sinua hyvin ja teillä oli selvästi hyvä yhteisymmärrys. En voinut muuta kuin kehua teitä silmät ihmetyksestä pyöreinä, harvoin tapasi yhtä motivoitunutta suomenhevosta ja ratsulleen noin hyvin sopivaa ratsastajaa!

Koska teidän yhteistyönne sujui niin sievästi, päätin harjoituttaa teillä henkilökohtaisesti hiukan haastavampia tehtäviä. Lähdimme liikkelle avotaivutuksista alkuun käynnissä, sitten ravissa. Sait lähteä kulmassa hakemaan hevosta hyvään taivutukseen, joka auttaisi avoon ratsastuksessa. Pitkälle sivulle päästyänne sait hakea oman painon mahdollisimman keskelle ja lähteä ulkopohkeella ratsastamaan etuosaa pois uralta. Surku kokosi runkoaan hyvin ja avot saatiin ekalla yrityksellä nappiin. Harvoin sai olla näin tyytyväinen valmennettavaan ratsukkoon! Otimme saman tehtävän vielä ravissa. Surku ravasi isosti, ja melko rennosti eteen ja ekalla yrityksellä avo jäikin liian pohkeenväistömäiseksi liikkeeksi. Otimme uudelleen ja tällä kerralla muistit ottaa ohjalta vastaan. Suoritukset onnistuivat hienosti ja saitte olla itseenne tyytyväisiä.

Minttu & Jare
Teidän ryhmävalmennus starttasi vauhdikkaissa merkeissä, Jarella oli melko reipas vaihde päällä. Sait tehdä runsaasti töitä oman istunnan ja puolipidätteiden merkeissä. Jare oli innoissaan muista kentällä olevista hevosista, ja sait ruunalta melkoista kyytiä ekoissa laukannostoissa. Muistutin sinua muutamaan otteeseen rauhallisesta hengityksestä, tasaisista mutta varmoista pidätteistä sekä istunnasta. Et vaikuttanut pelkäävän edes Jaren ilopukkeja, mutta siitä huolimatta ruuna tarjosi sinulle töitä ja välillä tärkeät asiat, kuten oikeanlainen hengitys, unohtuivat. Suurempia ongelmia teillä ei kuitenkaan ollut, mikä olikin hyvä.

Teidän kanssanne treenasimme henkilökohtaisesti pohkeenväistöjä sekä peruutuksia, jotka hidastivat ruunan jatkuvaa menoa ja meininkiä. Sait ottaa pohkeenväistöpätkiä käynnissä, pituushalkaisijalta uralle väistättäen. Juuri ennen pohkeenväistöön lähtemistä tuli kuitenkin matkaan neljän askeleen peruutus, joka rauhoitti tehtävää sopivissa määrin. Jare tuppasi nostamaan päätä kuolaintuntuman yläpuolelle väistöissä, ja jäi alkuun hiukan kovaksi pohkeelle. Sait pehmitellä ruunaa hetkisen aikaa volttikahdeksikolla, joka helpotti kommunikaatiota. Lopulta saitte alle muutaman hyvän väistön, joilla kelpasi ylpeillä. Hyvää työtä!