Runoranta

FLØTEAKTIG FILUR

Uuno jouduttiin lopettamaan 16.7.2015 sen sairastuttua vakavaan ähkyyn. Lepää rauhassa Uuno ♥

Virallinen nimi Fløteaktig Filur
Kutsumanimi Uuno
Syntymäaika 29.8.2001, nyt 14-vuotias
Rotu, sukupuoli Norjanvuonohevonen, ruuna
Säkäkorkeus, väri 138cm, ruunihallakko
Omistaja Runoranta VRL-11408
Kasvattaja Trine Rasmussen
Koulutustaso KO HeB RE 90cm
Rekisterinumero -

"En ole koskaan ymmärtänyt yhtä asiaa: miksi tuntiponin pitäisi kestää kaiken maailman toopeja ja vätyksiä selässään, kun ratsastaja ei edes yritä kestää muita kuin täydellisiä piruetteja pyöräytteleviä kouluhannovereita suuren takapuolensa alla? Musta on ihan oikein, että mikäli selkääni aikoo jatkossakin kiivetä neonväreihin sonnustautuneita sirkuspellejä aina vauvasta vaariin, on mullakin oikeus omanlaiseen tyyliini käsitellä heitä. Siinä mielessä omistajani saattaakin siis olla oikeassa sanoessaan, että olen enemmänkin yhden ihmisen hevonen. En myöskään myönnä mielelläni kiintyväni kehenkään, mutta hei, voin paljastaa sulle ehkä pienen salaisuuden: säästän parhaat temput aina niille joista pidän eniten!"

Suoraan sanoen Uuno on ärsyttävä ja itsepäinen hevonen. Tai no, ainakin tämä on monen mielipide sen jälkeen kun ruunaa on ensin jahdannut pitkin maita ja mantuja puolen päivää. Uuno on todella kova karkailemaan ihan mistä tahansa, eikä sitä saisi laskea silmistään hetkeksikään! Tämä herra ansaitsi myös tittelin "mestarihöynäyttäjä", sillä se keksii päivä toisensa jälkeen mitä hullunkurisempia temppuja hoitajansa päänmenoksi. Uuno osaa yllättää joka päivä.

Ruuna ei ole erityisen hellyydenkipeä eikä se tunnu nauttivan ylenpalttisesta harjaamisesta tai pitkistä rapsuttelutuokioista. Uunoa voisi oikeastaan luonnehtia melko kissamaiseksi, sillä se hakeutuu ihmisten seuraan juuri silloin kun sitä itse sattuu huvittamaan. Slloinkin nautinnolliset yhteishetket jäävät usein valitettavan lyhyiksi. Ilkeäksi tätä hevosta ei voi kuitenkaan kuvailla, sillä se ei ole missään määrin vihamielinen tai hankala käsiteltävä, lapsellinen vain. Näin ollen hoitotoimenpiteidenkin voisi ainakin luulla sujuvan hankaluuksitta, mutta yrittäessäsi nostaa Uunon vasenta takajalkaa puhdistettavaksi se nojaa visusti painonsa takajaloille ja tarjoaakin oikeaa etujalkaansa operoitavaksi. Uunon mieleen saattaa myös juolahtaa, että satuiloimisen sijaan olisikin paljon mukavampaa istahtaa vaikka tallikäytävälle...

Et varmaan ylläty kun kuulet Uunon olevan myös omalaatuinen persoona ratsuna. Yllättävää kyllä ruuna toimii kuitenkin erinomaisesti aloittelijoiden tuntiponina, eikä se ole vielä kertaakaan lähtenyt pinkomaan pää viidentänä jalkana vastakkaisen suunnan havumetsään tai jämähtänyt keskelle kenttää. Osaavampaa ratsastajaa Uuno kuitenkin testaa mielellään. Tälloin ohjelmaan kuuluu usein 360:n asteen käännökset kesken harjoituksen ja äkkipysähdykset laukasta. Tämänkin ponin kanssa miellyttävä ja tavoitteellinen ratsastaminen on kuitenkin mahdollista kunhan ratsastaja vain jaksaa pysyä lujana ja keksiä ruunalle jatkuvasti tekemistä. Omasta kokemuksesta voin myös sanoa, että Uunon selässä on näköjään mahdollista pysyä koko tunnin ajan!

Sukuselvitys

i. Kramkar ii. Bløt Snougat
ie. Liten Løgn
e. Kjønnhet Fleur ei. Høystemt
ee. Kjønnhet Gertrud

Tämä on virtuaalihevonen! © Runoranta
Kuvat © Riikka Jäntti