Runoratsut

tallin etusivulle

Huvitutin Pormestari

† Huvitutin Pormestari 24.10.2014 - 12.03.2016
Lepää rauhassa ♥


ERJ-I, YLA2, SLA-II, SV-I

• Palkittu arvonimellä SLA-II - pistein 14 + 20 + 22 + 20 + 13 = 89p
• Palkittu arvonimellä ERJ-I - pistein 7,13 + 41 + 22 + 18 + 15 = 103,13p
• Palkittu arvonimellä YLA2 - pistein 23,5 + 32,5 + 17,5 + 13 + 7 = 93,5p
• Palkittu arvonimellä SV-I (2-vuotiaat) - pistein 7 + 10 + 15 = 32p

Virallinen nimi Huvitutin Pormestari "Pomo" Säkäkorkeus, väri 143cm, rautias
Rekisterinumero VH15-018-0010 Koulutustaso, laji Helppo A, re 80cm, yleispainotus
Syntymäaika, ikä 24.10.2014 (FI), 18v Omistaja Melina VRL-11408, Runoratsut
Rotu, sukupuoli Suomenpienhevonen, ori Kasvattaja Huvitutti

Pomo on tallin pienikokoinen kukkoilija, ori suurella O-kirjaimella. Pomo tarhataan aina yksin, sillä se on ottanut asiakseen uhitella myös rauhallisimmille ruunanrupsukoille. Hoidettaessakin ori osaa olla hankala. Se heiluu ja huutelee minkä kerkeää, ja tämän jos jonkun kanssa nautinnollisista harjaushetkistä on turha edes haaveilla. Oikeastaan kaikki hoitotoimenpiteet on syytä suorittaa Pomon kanssa pienellä pikakelauksella, ja pesuboksiin se ei suostu edes menemään... Touhujamme sivusta seuranneet ovatkin usein tiedustelleet kummissaan, miksen vaan ruunauta moista pököpäätä. Pomo on kaikesta huolimatta komea, pienkoinen hevonen, joka periyttää myös hienoja maailmalla pärjääviä jälkeläisiä. Mitä sitä nyt sellaista ruunaamaan. Ja vaikka Pomo onkin osaltaan hankala, se on kyllä käsiteltävissä, kunhan orin kanssa muistaa pysyä määrätietoisena.

Tämän kukon ratsastaminen on oma taiteenlajinsa siinä missä sen hoitaminenkin. Pomo on herkästi kuumuvaa sorttia ja vaatii selkäänsä eleettömän ratsastajan. Kunhan yhteinen sävel löytyy, Pomo osoittautuu kuitenkin osaavaksi ja rehelliseksi ratsuksi. Esteillä nämä ominaisuudet nousevat hyvin esiin. Jos Pomoa kiskoo suusta tai hätyyttelee pohkeella, se kieltää tai pudottaa takuulla valtaosan puomeista. Kun selässä osaa pysyä rauhallisena, Pomosta kuoriutuukin vastaanottava ja ketterä kaveri. Kouluratsuna ori ei anna sen enempää ilmaiseksi kuin esteilläkään; Pomo on osaava, kunhan siltä osaa pyytää oikeita asioita. Sen kuuluisan yhteisen sävelen löytyessä orin ratsastaminen on kuitenkin erittäin palkitsevaa, ja ollaanpa tämän kukkoilijan kanssa niitetty jo kisamenestystäkin. Kisapaikoilla ori toki on oma pörhentelevä itsensä, mutta radalla se osaa onneksi käyttäytyä.

Maastoratsun ominaisuuksista on tässä vaiheessa edes turha aloittaa – ori on vaikea, kuten kuvitella saattaa. En lähde (ensimmäiseksi ja viimeiseksi jääneen kokeilukerran jälkeen) sen kanssa enää mielelläni aidatun kentän ulkopuolelle, en yksin enkä ryhmässä.

Sukutaulu

i. Joogin Pirstale
sh, rt, 155cm
ERJ-I, YLA1, KTK-III
ii. Viehättävän Pilotti
sh, rt, 150cm
YLA3, ERL-III
iii. Tornado HUI
sph, prt, 140cm
VIR MVA Ch, YLA2, KTK-I, KRJ-I, SV-I
iie. Koistilan Siru
sph, prt, 144cm
VIR MVA Ch, SLA-II, KRJ-II
ie. Koistilan Taikavirna
sh, rt, 157cm
VIR MVA Ch, YLA1, ERJ-I, SLA-I*, KTK-II, EV-I
iei. Unholan Tuisku
sh, prt, 157cm
VIR MVA Ch
iee. Lakean Hiirenvirna
sh, rt, 157cm
VIR MVA Ch, KTK-I, YLA2, SLA-II, ERJ-II, ERL-II
e. Lamourin Tähtitomu
sph, prt, 145cm
ei. Eetu Veeti ILO
sph, vkk, 146cm
VIR MVA Ch, KTK-III, ERJ-I, SLA-II, YLA2
eii. Suvannon Veroton
sph, vkk, 147cm
Ch, ERJ-II
eie. Koistilan Riidatar
sph, prt, 145cm
VIR MVA Ch, KTK-I, ERJ-I
ee. Mörkövaaran Juliaana
sph, rt, 147cm
KTK-III, ERJ-II, KRJ-I, SLA-II, YLA1
eei. Lakean Morris
sph, vrt, 145cm
YLA2, KRJ-I, ERJ-III, KERJ-I, SLA-I, KTK-II
eee. Lakean Roosaliisa
sh, vrt, 157cm
KRJ-II, ERJ-III, SV-II

» 5-polvinen sukutaulu

Jälkeläiset

s. 21.02.2016 o. Huvitutin Pehtoori e. Huvitutin Klaara om. Jenny VRL-12948
s. 04.05.2015 o. Runon Paroni e. Runon Selma om. Elowyn VRL-13412
s. 05.04.2015 t. Runon Pajunkissa (KTK-III, VAR-I) e. Wiherkankaan Pajupilli om. Dimma VRL-08204
s. 14.03.2015 o. MKT Kiiltokuvapoika e. Fiktion Kimallus om. Murke VRL-13904
s. 26.01.2015 o. Runon Rattopoika (SV-II) e. Runon Raivosydän om. Rosanna VRL-13268
s. 25.01.2015 t. Runon Penelopeia e. Hetken Selleriina om. Catia VRL-00801

Sijoitukset

Näytä sijoitukset (ERJ 45kpl, KRJ 45kpl)

Valmennukset

04.05.2015 - estevalmennus, valmentajana Nella
Olin kerennyt saapumaan Runoratsujen tilalle sen verran ajoissa, että minulla oli hetki aikaa viettää tallissa kanssasi jutellen. Siinä me siis juteltiin ja mä katsoin samalla vierestä sitä touhua. Pomo steppaili paikallaan ja yritti tehdä kaikkensa väistelläkseen satulaa. Ja mä jouduin taas tekemään kaikkeni vältelläkseni Pomon kavioita. Siinä mä siis loikin paikasta toiseen, melkeen jo jalat solmussa ja naamallani tallin lattialla. Mitäköhän tästäkin tulee... Mietin.

Lopulta pääsin huokaamaan helpotuksesta. Olin selvinnyt tästä kamalasta hoitohetkestä ja vielä hengissä! Tiesin ainakin ensi kerralla, että eipä paranisi tulla tallille ajoissa... Lähdimme siis matkaamaan kohti maneesia. Kuitenkin heti valmennuksen aloittaessamme huomasin Pomon olevan aivan kuin eri hevonen! Teiltä näytti löytyvän se yhteinen sävel, jota kertomasi mukaan Pomon kanssa tarvittiin. Lämmittelyhypyt sujuivat siis loistavasti! Hyppäsimme niin 20, 40 kuin 60cm esteitäkin. Vauhtia oli Pomolla osittain hieman liikaa, jonka johdosta kompuroi hän kerran esteelle. Tämän lisäksi ei kuitenkaan lämmittelyhyppyjen aikana muita virheitä tullut. Suoriuduitte mielestäni todella hyvin, kehuin teitä.

Seuraavaksi siirryimme harjoittelemaan ympyrälle. Olin laittanut maneesin päätyyn yhden 80cm pystyn ja sinun oli tarkoitus ohjata Pomo maneesin pitkältä sivulta ympyrälle maneesin lyhyelle päädylle, josta ylittää pysty. Tällä harjoituksella pyrimme keskittymään hallittavuuteen; vaati nimittäin paljon enemmän sinulta, että sait pidettyä Pomon ympyrällä, eikä ori päässyt karkaamaan siltä. Ympyrälle tultuanne sinun tehtävänäsi oli siis hypätä ympyrällä oleva pysty neljä kertaa peräkkäin, niin että teidän täytyi pysyä ympyrällä koko aika. Kokosin myös kentän toiseen päätyyn pystyn, joka teidän piti hypätä ympyrällä myös neljä kertaa. Ensin siis toinen pysty neljään kertaan, sitten suora pätkä käynnissä, jonka jälkeen ennen ympyrälle tulemista laukannosto ja toinen pysty neljään kertaan. Tämä vaati sekä sinulta, että Pomolta paljon normaalia enemmän keskittymistä.

Sait hallittua Pomon hyvin, sekä ori myös pysyi hallinnassasi oikeastaan koko aika. Muutaman kerran pääsi tämä liiallisen laukan johdosta ohittamaan esteen ja karkaamaan pois ympyrältä, mutta muita virheitä ei ollut. Kokonaisuutena oli tämä tallissa ollut "hirviöhevonen" suoriutunut valmennuksesta erittäin loistavasti! Kehuin teitä molempia hyvästä valmennuksesta ja neuvoin työstämään hallittavuutta jatkossakin vastaavan tapaisilla harjoituksilla. Tämän jälkeen olikin minun taas aika lähteä ajamaan takaisin Filmüriin.

16.02.2015 - estevalmennus, valmentajana Murke
Saavuin toistamiseen Runoratsuihin valmentamaan Melinaa ja Pomoa. Ratsukon verryttelessä käynnissä aloin koota esteitä. Kokosin pienen verryttelyesteen ja jumppasarjan. Lisäksi laitoin kavaletti korkeudelle viuhkaesteen. Koottuani esteet käskin Melinaa ottamaan ohjat ja alkaa verrytellä Pomoa. Käynnissä Melina otti paljon pysähdyksiä ja liikkeelle lähtöjä. Pomo vaikutti jo alusta asti yllättävän kuuliaiselta. Raviverryttelyinä oli kahdeksikkoa, johon oli ripoteltu puomeja, jotka täytyi ylittää. Pomo ei oikein nostellut jalkojaan, joten se kompuroi suurimmalle osalle puomeja. Sain olla juoksemassa ratsukon perässä, että sain puomit takaisin oikeille etäisyyksilleen. Käskin Melinaa hieman reipastamaan ravia, jotta Pomo alkaisi nostella jalkojaan. Melinan otettua ravia paremmin halliintansa, myös Pomo alkoi keskittyä paremmin. Kahdeksikko onnistui loppujen lopuksi oikein hyvin.

Kun ratsukko oli verryttelyt ravissa molempiin suuntiin oli aika nostaa laukkaa. Laukassa ratsukko tuli keskiympyrälle, jossa ylitettiin muutemia puomeja. Laukkapuomit sujuivat hyvin ja Pomo mittasi hyvin askeleensa sopiviksi. Aloitimme hyppäämisen pienellä verryttelyesteellä, johon lähestyminen oli laukassa. Melina malttoi hyvin odottaa Pomon hyppyä, mutta Pomo itse ajoitti hypyn liian lähelle estettä, jolloin hyppytekniikka kärsi kovasti ja puomi tipahti. Nostin esteen takaisin ja käskin tulla uudestaan hieman reippaamalla laukalla. Melina muisti hyvin pitää pohkeensa kiinni, sillä Pomo empi hieman hyppäämistä, mutta kuitenkin hyppäsi. Este tultiin parissa suunnassa ja korkeutta oli lopulta 70cm. Seuraavana käskin hypätä pari kertaa viuhkaesteen laukassa. Pomo hyppäsi sen todella innokkaasti ja mielettömällä ilmavaralla. Kehuin ratsukkoa ja päästin heidät pitämään pienet lepokäynnit. Käyntejen jälkeen aloitettiin varsinainen tehtävä: jumppasarjan hyppääminen. Jumppasarjan esteet säädin 50cm korkeiksi. Esteitä oli 4, joten tehtävä ei ollut kovin haastava. Ratsukko lähestyi laukassa jumppasarjaa. Ensimmäinen hyppy sujui hyvin, mutta esteiden välillä laukka oli aika kiemurtelevaa, joten pyysin Melinaa pitämään tasainen tuntuma ja pohkeet kiinni. Jumppasarjan hypyt sujuivat hyvin, mutta välejen ratsastuksessa oli vielä hiomista. Toisella hyppykerralla sujui jo paremmin. Pomo hyppäsi hyvällä pyöreällä tekniikalla, joten nostin esteet 70cm. Orilta alkoi löytyä kierros kierroksen jälkeen vauhdikkaampaa laukkaa ja ilmavampia hyppyjä. Melina ratsasti hyvin Pomon esteelle ja hallitsi hyvin hevosen laukkaa. Muuteman hyppykerran jälkeen käskin ratsukon verrytellä omatoimisesti sillä aikaa, kun raivasin esteet pois.

Päiväkirja

13.02.2015 - ERJ:n alaiset tarinakisat Rivenhallissa, alle 100cm luokat (sijoitus 4/5)
Tehtävänanto: Kirjoita vapaamuotoinen tarina, jossa tulee käyttää vähintään kerran seuraavia sanoja (saa taivuttaa): rytmi, orkesteri, banjo, laulu, radio, epävireinen.

Kuulin kovaäänisen kuuluttavan meidät radalle: ”Seuraavana vuorossa Melina Ekholm Huvitutin Pormestarilla”. Pomolla tuntui olevan erityisen paha päivä, ja se tanssahteli allani levottomasti kuin epävireinen banjo konsanaan. Käänsin Pomon ensimmäiselle esteelle. Hyppy oli täysi susi, ja puomit kolahtelivat äänekkäästi kentän pintaan. Yritin päästä kiinni orin rytmistä, mutta omaa keskittymistäni häiritsi laulu, jonka olin kuullut radiosta juuri ennen suoritustamme. Ärsyttävä peltirumpuorkesteri paukutti päässäni kuin viimeistä päivää, ja käänsin orin pienessä kiukussa seuraavalle esteelle. Pomo aisti kuitenkin ärtyneisyyteni ja päätti kieltää. Kierähdin näyttävästi hevoseni kaulalta esteen toiselle puolelle, ja tuijotin hämmästyneenä ympärilleni. Näin tuomareiden pudistelevan tuohtuneena päitään, ja näin parhaaksi luikkia radalta vähin äänin. Tänään ei mennyt ihan nappiin.

Tämä on virtuaalihevonen! © Runoratsut
kuvat © VRL-06066